Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik: Zaustavite ćirilicu dok tragamo za više od 2000 mrtvih i nestalih

Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik: Zaustavite ćirilicu dok tragamo za više od 2000 mrtvih i nestalih

Foto: Vlado Kos (Cropix)

I DALJE se ne smiruju strasti oko  odluke za uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru. Prenosimo u cijelosti priopćenje udruge Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik kojeg potpisuje njihov predsjednik Antun Ivanković.  

Činjenica da je neka prošla vlast donijela loše zakone, ne znači da ih se ne može mijenjati ili prilagoditi, a najmanje odgoditi. Pozivamo se na zakon o manjinama i njihovim pravima, koja su veća i pravednija u RH negoli u mnogim zemljama EU, ali svaki zakon ima i mogućnost promjene u Saboru RH. U ovom trenutku dok tragamo za više od 2000 mrtvih i nestalih, likvidiranih srpskom agresijom, dok ulicama ranjenoga i duhovno osjetljivoga prostora grada Vukovara šetaju silovatelji i zločinci, uvođenje njihova pisma iza kojega slijedi neminovni niz posljedica poniženja za hrvatske žrtve, možda je najveća pljuska u lice koju je Hrvatska dobila od vremena završetka ratnih operacija.

 
Ako je već hrvatska vlast pristala na suđenje po zapovjednoj odgovornosti onima koji su stvarali i obranili hrvatsku državu, zašto se nikada isti pravni kriteriji nisu primijenili i na dr. Vojislava Stanimirovića? Po kojoj to logici istaknuta javna osoba, koja je »za ratne zasluge u Podunavlju na Palama 1995. godine primila odlikovanje od četničkog krvnika Radovana Karadžića«, (v. i »Vjesnik«, 24. studenoga 1999, str. 7), može bez ikakvih političkih, moralnih, etičkih i sl. dvojba sudjelovati u hrvatskom političkom životu i utjecati na hrvatsku svagdašnjicu.
 
 
Velik dio mještana Lovasa i danas, 21 godina nakon stravičnih srbijanskih zločina, ima potpuno drukčiju "priču" od one "službene" o dr. Vojislavu Stanimiroviću, nekadašnjem ministru u tzv. Vladi Republike Srpske Krajine, sadašnjem predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke, partneru trenutno vladajuće stranke i sadašnjem saborskom zastupniku, kao i njegovoj ulozi u zbivanjima u Lovasu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Stjepan Peulić, koji je preživio prolazak kroz minsko polje 1991., u razgovoru s novinarima 18. listopada 2012. godine, svjedoći kako su srpski agresori zatočenim hrvatskim civilima rekli da idu u berbu grožđa. „Prvo su odvojili jednu grupu, koju su tukli i boli noževima, onda je Ljuban Devetak i dr. Vojislav Stanimirović je stajao kraj njega naredili, kažu idu svi i svi smo krenuli prema ulazu u selo, bilo jasno da idemo na streljanje“.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara