Ugostitelji traže odgodu fiskalizacije: "To je zadnji čavao u lijes ugostitelja"

Foto: Bruno Konjević/Cropix

MINISTAR financija Slavko Linić i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec prezentirat će danas u Ministarstvu financija detalje o primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Zakon na snagu stupa 1. siječnja, a mnogi su za njega nespremni. Ceh ugostitelja traži odgodu, tvrde: ovo je zadnji čavao u lijes ugostiteljstva. Da će borba protiv sive ekonomije biti vrlo visoko na listi njegovih prioriteta ministar financija Slavko Linić nikad nije skrivao.

Nakon rušenja kreditnog rejtinga postalo je još i jasnije da će se na svaki pokušaj skrivanja prihoda reagirati munjevito. "Energičnom borbom protiv sive ekonomije nastojat ćemo povećati prihode da bi ti povećani prihodi mogli pokriti veće izdatke u 2013., 2014., 2015. godini", najavio je Linić nakon što je stigla vijest o snižavanju kreditnog rejtinga.

"Nakon nula promila, zabrane pušenja i ekonomske krize, fiskalizacija je zadnji čavao u lijes ugostitelja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fiskalne blagajne jedan su od načina na koji će se pokušati stati na kraj prijavljivanju manjih prihoda. Fiskalizacija od 1. siječnja kreće od ugostitelja, 1. travnja uvodi se trgovcima, a 1. srpnja svim ostalim obveznicima koji posluju s gotovinom. Predsjednik Ceha ugostitelja Ante Mihić upozorava da je nakon nula promila, zabrane pušenja i ekonomske krize, fiskalizacija onaj zadnji čavao u lijes ugostitelja.

"Ugostitelji imaju velikih problema, onome koji mora nabaviti novu kasu račun je i do 15 000 kuna, a ide kraj godine kada se moraju platiti svi računi i dadžbine", kaže Mihić.

Smeta mu i što se na ugostitelje mahom gleda kao na one koji kradu, varaju i pljačkaju državu. "Više je jedan političar pokrao nego što će svi ugostitelji u 10 godina", zaključuje Mihić.

Bili spremni ili nespremni, fiskalizacija kreće 1. siječnja. Ali ne treba zaboraviti da se istoga dana počinje primjenjivati snižena stopa PDV-a u turističkom sektoru, što uključuje i uslugu pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina te piva u tim objektima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara