Ugovorom od 15,8 milijuna kuna proširuje se sustav odvodnje u Županji

Ugovorom od 15,8 milijuna kuna proširuje se sustav odvodnje u Županji

Foto: freeimages.com

UGOVOR o izvođenju radova na proširenju i rekonstrukciji sustava odvodnje u Županji i obližnjem Štitaru te izgradnji sustava vodoopskrbe u Štitaru potpisan je danas u županjskome Gradskom poglavarstvu.

Ugovor je vrijedan 15,8 milijuna kuna (bez PDV-a), a potpisali su ga predstavnici investitora, županjskoga Komunalnog poduzeća "Komunalac" i izvođača radova, vinkovače tvrtke "Sokol" d.o.o. i karlovačke tvrtke "Aquaterm", udruženih u konzorcij.

Riječ je o radovima koji su sastavni dio projekta "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture - aglomeracija Županja" čija je vrijednost procijenjena na gotovo 77 milijuna kuna (bez PDV-a) a Europska unija (EU) taj projekt sufinancira u iznosu od 73 posto, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, dodajući kako je taj projekt tek dio mnogih EU projekata koji se provode ili planiraju u Hrvatskim vodama.

Za "vodu" se intenzivno povlači novac iz EU fondova

"U vodnokomunalnom sektoru mislimo potrošiti sva financijska sredstva koja su nam na raspolaganju iz EU fondova iz razdoblja od 2007. do 2013., tako da smo već sada prešli na ugovaranje projekata za razdoblje od 2014. do 2020. U tijeku su natječaji za Petrinju, Novu Gradišku i Viroviticu", rekao je Plišić, dodajući kako Hrvatske vode otvaraju i mnoga gradilišta s projektima koji se ne financiraju iz EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na svečanosti je bio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je ustvrdio kako se vodoopskrbnim radovima koji su ugovoreni u Županji i Štitaru potvrđuje Vladino stajalište o ravnomjernome regionalnom razvoju svih dijelova Hrvatske, što je, rekao je, i pokazano velikim brojem projekata u vodnom sektoru u posljednje tri godine.

"Ono što je promjena od 2013. je da se puno više okrećemo EU fondovima. Izuzetno me kao resornog ministra veseli velik broj projekata u pripremi koji su već dostavljeni Hrvatskim vodama. Siguran sam da ćemo sve one obveze koje smo preuzeli sukladno direktivama i ulaskom u EU o osiguranju uvjeta, što se tiče i vodoopsrkbe i odvodnje, u idućih desetak godina i realizirati", poručio je Jakovina.

Priključenost na vodoopskrbu u Štitaru samo 21,5 posto

Ocijenio je kako u vezi s projektom "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture - aglomeracija Županja" nije riječ o samo o izgradnji vodnokomunalne infrastrukture i poboljšavanju standarda stanovnika Županje i okolnih naselja, nego i dodatnom zamašnjaku u pokretanju aktivnosti u segmentu niskogradnje i građevine koji je, kako je ustvrdio, u godinama recesije i najviše stradao.

Direktor županjskoga "Komunalca" Ilija Lešić napomenuo je da je priključenost na vodoopskrbu u gradu Županji 98, a Štitaru samo 21,5 posto. Priključenost na sustav javne odvodnje u Županji je 69 posto, u Štitaru takav sustav nije ni izgrađen, a prikupljene otpadne vode ispuštaju se u Savu bez obrade. Očekuje se kako će se dovršetkom projekta, za koji je dan rok od 18 mjeseci, postići razina priključenosti na sustav odvodnje od 90 posto, a na sustav vodoopskrbe od 95 posto.

Zadovoljstvo potpisivanjem ugovora izrazio je i županjski gradonačelnik Davor Miličević, koji je istaknuo kako je riječ o "velikoj stvari" za Županju te kako mu je drago što se "prešlo" preko stranačkih opredijeljenosti i što su projekt "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture - aglomeracija Županja" prepoznali Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara