Uhićen Talijan koji je poslao smrtonosno pismo s otrovom češkom ministru Babišu

Uhićen Talijan koji je poslao smrtonosno pismo s otrovom češkom ministru Babišu

Foto: Shutterstock

SLOVENSKA policija uhitila je osobu koja je sredinom studenog prošle godine češkom ministru financija Andreju Babišu iz Slovenije poslala pismo u kojemu je bila smrtonosna doza otrova na bazi cijanida.

Riječ je o talijanskom državljaninu koji je 22. prosinca prošle godine uhićen na području Nove Gorice, potvrdio je u ponedjeljak za slovenske medije glasnogovornik slovenske policije Drago Menegalija. Protiv osumnjičenog je određen pritvor, uz kaznenu prijavu zbog čina terorizma.

Slovenska policija je, radeći na ovom slučaju, tijesno surađivala s kolegama u Slovačkoj, Češkoj i Švedskoj, zemljama iz kojih su nekim češkim visokim dužnosnicima prije dva mjeseca također slana pisma s opasnim tvarima i prijetnjama. Policija tvrdi da je nakon uhićenja osumnjičenog Talijana u Novoj Gorici takva aktivnost prestala.

Pismo stiglo na kućnu adresu

Postupak protiv osumnjičenog talijanskog državljanina vodi specijalizirano tužiteljstvo iz Nove Gorice, a postupci o istom slučaju vode se i u Italiji i u Češkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Babiš je sredinom studenog na kućnu adresu primio pismo upućeno iz Slovenije, koje je odmah proslijeđeno u njegovo ministarstvo. Tako je otkriveno da je ono sadržavalo smrtonosnu dozu otrova. Babiš je u to vrijeme izjavio da je možda riječ o pokušaju osvete nekih gospodarskih krugova kojima je "stao na prste", iako je bilo i drugih pretpostavki.

Niz otrovnih pisama

Slična su pisma dobili i neki drugi istaknuti češki političari, među ostalima i ministar unutarnjih poslova Milan Chovanec, kojemu je kuverta s cijanidom bila poslana iz Švedske, a zbog toga su u uredima češke vlade jedno vrijeme na viši stupanj bile podignute mjere sigurnosti.

Slovenska policija u studenom je, odmah je nakon prve obavijesti čeških organa, pokrenula opsežnu istragu u suradnji, ali do sada nije otkrivala njene pojedinosti pa niti to da je krajem prošle godine već otkrila počinitelja.

Prenoseći pisanje čeških medija, slovenskih su mediji zadnjih tjedana navodili da je akcija slanja pisama s opasnim tvarima češkim političarima možda bila pokrenuta u krugovima koji se bave gospodarskim kriminalom, ali su i upozoravali na činjenicu da je Babiš, kojemu je pismo poslano iz Slovenije, vlasnik velikog prehrambenog koncerna Agrofert. To je poduzeće s najvećom pekarskom proizvodnjom u Češkoj, a uvrstilo se i u najuži krug potencijalnih kupaca ljubljanskog poduzeća Žito, najvećeg "pekara" u Sloveniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara