Uhićen i čeka suđenje: Američki turist Bibliju zamotanu u kineske novine ostavio u WC-u u Sjevernoj Koreji

Screenshot: WDTNTV/Youtube

AMERIČKI turist Jeffrey Fowle uhićen je u Sjevernoj Koreji jer je ostavio Bibliju u zahodu kluba za strane mornare, rekao je za Reuters izvor blizak tom slučaju.

Fowleovi suputnici na desetodnevnom putovanju u Sjevernu Koreju opisuju toga sredovječnog radnika iz Miamisburga u Ohiju kao tihu, toplu i srdačnu osobu.

Nakon večeri ispunjene jelom i pićem, on je 4. svibnja u Chongjinu, velikom industrijskom gradu na istočnoj obali Sjeverne Koreje završio u pritvoru i sad čeka suđenje u toj državi, jednoj od najizoliranijih na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U restoranu je ostavio dvojezičnu englesko-korejsku Bibliju, a u njoj su bili njegovo ime, broj telefona i slike obitelji. Tri dana poslije uhićen je na aerodromu kad je htio otputovati iz Sjeverne Koreje.

I Fowle i Matthew Miller, drugi američki turist koji je uhićen u travnju u sasvim drugoj situaciji, dali su intervju Associated Pressu u kojem kažu kako će im uskoro suditi te pozivaju američke vlasti da im pomognu.

U rukom pisanom Fowleovom pismu pokazanom tijekom intervjua potvrđeno je da je uhićen jer je namjerno ostavio Bibliju. Zasad se ne zna zašto je to učinio, kaže izvor blizak tom slučaju. U medijima javljaju kako on jest vjernik, ali kako se ne doima pretjerano religioznim, a pogotovo se ne čini da je misionar.

Bibliju zamotanu u kineske novine i skrivenu pod kantom za otpatke pronašla je čistačica koja je obavijestila vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara