Uhidbeni nalog i dalje vrijedi: Vrhovni sud odbacio žalbu Juliana Assangea

Uhidbeni nalog i dalje vrijedi: Vrhovni sud odbacio žalbu Juliana Assangea

Foto: FAH

ŠVEDSKI vrhovni sud u ponedjeljak je odbacio žalbu utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea kojom je on tražio da se poništi uhidbeni nalog izdan zbog optužbi za seksualni napad.

Vrhovni sud kaže kako su "istražitelji napravili nužne korake da bi se Juliana Assangea ispitalo u Londonu te da ne postoji ni jedan argument da se ukine uhidbeni nalog".

Julian Assange predmet je istrage u Švedskoj za silovanje i seksualni napad, za događaje iz kolovoza 2010. a europski uhidbeni nalog na snazi je od studenoga 2010.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četrdesettrogodišnji Australac nalazi se u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu od lipnja 2012. kako bi izbjegao britansko izručenje Švedskoj koja ga želi ispitati o optužbama za seksualni napad koje on odbacuje.

Assange strahuje da će, ako ga Britanija izruči Švedskoj, doći do ekstradikcije u SAD gdje bi mu se moglo suditi zbog odavanja povjerljivih informacija nakon što je prije pet godina objavio američke vojne i diplomatske dokumente.

Assange je sredinom travnja pristao da bude ispitan u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, nakon što su švedski tužitelji odustali od ranijeg zahtjeva da se Assangeovo ispitivanje mora provesti u Švedskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara