Uhljebi dobili svoju stranicu: Želimo mobilizirati javnost da prepozna i osudi pravo uhljebljivanje

Uhljebi dobili svoju stranicu: Želimo mobilizirati javnost da prepozna i osudi pravo uhljebljivanje

Screenshot: uhljeb.info

TERMIN "uhljeb" u zadnje se vrijeme ukorijenio u hrvatskom javnom diskursu, do te mjere da se na njega može naići skoro svakodnevno u nizu tekstova, članaka i javnih istupa različitih javnih lica, komentatora i političara.

A uhljebi su, osim dosadašnjeg medijskog prostora, nedavno dobili i vlastitu web stranicu.

Pokretačice stranice su bivša GONG-ovka Suzana Jašić te poduzetnica i aktivistica Marina Ladavac Sertić, a na stranici se ističe kako je potrebno napraviti razlikovanje među zaposlenicima koji plaću primaju iz državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosta nam je sustava koji proždire sam sebe"

"Mi smo i skupina pojedinaca i pojedinki od kojih neki/neke rade u udrugama, ili u njima volontiraju dok za život zarađuju kao radnici, službenici, obrtnici, poduzetnici…i dosta nam je sustava kojeg su političke stranke prilagodile sebi i svojim klijentima, sustava koji proždire sam sebe, sustava koji neodgovorno troši, rasipa i potire", navode.

"Termini 'uhljeb' i 'uhljebljenje' kao pojmovi nisu neka novost, godinama je sadržaj pojma uhljeb – uhljebiti – značio postaviti na neku stvarnu ili izmišljenu poziciju osobu koja često nema stručne i profesionalne kvalifikacije, a na to mjesto postavlja se zbog rodbinske, zavičajne, prijateljske ili stranačke pripadnosti ili podobnosti".

Ako su uhljebi svi, onda uhljeb nije nitko

"No, posljednjih mjeseci ovi su pojmovi postali iznimno popularni pa su u nekim diskusijama uhljebi postali svi, ovisno o tome tko piše: službenici u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi, sindikati, udruge, političke stranke, nastavni, liječnički i ini kadar, poduzetnici, tvrtke, dakle, svi oni koji se direktno i indirektno, dijelom ili u potpunosti, financiraju iz proračuna.

Međutim, ako su uhljebi svi, onda uhljeb nije konkretno nitko. Ukoliko se smatra da je uhljebljivanje svaki posao, odnos ili sredstva koja se tiču javne blagajne, pravi uhljebi i njihovi uhljebitelji mogu spokojno disati zaštićeni u magli.

Ova stranica služi da pozove na suradnju u uvođenju reda u pojam “uhljeb”. Nadalje, željeli bismo pojam "uhljeb", ali i pojmove "uhljebljivanje" i "uhljebitelj" učiniti jasnijim, prepoznatljivim i društveno neprihvatljivim. Na kraju, željeli bismo mobilizirati javnost da prepozna, osudi i aktivira se u suzbijanju ove pojave", ističe se na stranici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara