Ukradena četiri brončana kipa slovenskih partizanskih heroja

Ukradena četiri brončana kipa slovenskih partizanskih heroja

Foto: Wikipedia

BRONČANI kipovi četvorice slovenskih partizanskih vođa iz II. svjetskog rata ukradeni su proteklog vikenda iz "Baze 40" u Kočevskom rogu, gdje je od 1942. do 1944. boravio slovenski vrhovni stožer, a još nije sasvim jasno je li riječ o vandalizmu ili krađi iz koristoljublja.

Policija je priopćila da su o tome obaviješteni u ponedjeljak i da vode istragu oko okolnosti otuđivanja četiriju brončanih poprsja u prirodnoj veličini kao kaznenom djelu krađe, o čemu će nakon završetka istrage obavijestiti tužiteljstvo.

Sumnja se da su nepoznati počinitelji kipove odnijeli između petka i ponedjeljka.

Udruga slovenskih antifašista veterana osudila je događaj kao vandalizam jer nepoznati počinitelji razbili i granitne ploče s imenima četiriju narodnih heroja i partizanskih čelnika, dok je lokalni Dolenjski muzej, koji vodi brigu o lokalitetu koji se vodi kao kulturni spomenik, ocijenio da incident vjerojatno nema političku pozadinu i da je krađa počinjena iz koristoljublja.

I ranije se događalo da pojedini primjerci spomeničke plastike iz II. svjetskog rata i revolucije budu ukradeni, osobito ako su bili izrađeni od materijala poput bronce koja se može dobro prodati. Počinitelji se rijetko nađu. Sumnja javnosti pri tome zbog predrasuda često pada na pripadnike romske zajednice koji se bave prikupljanjem i prodajom kovina. Ponekad se čak znalo posumnjati da iza takvih događaja stoji vandalizam s političkim motivima, odnosno ekstremna desnica koja partizane demonizira kao nositelje revolucionarnog nasilja i ubojice, za što nije bilo dokaza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara