Ukradena revolucija: Egipatska vojska će izabranoj vlasti u ruke predati samo mrvice vlasti

Ukradena revolucija: Egipatska vojska će izabranoj vlasti u ruke predati samo mrvice vlasti

Foto: AFP

NAKON što je prebrojano oko 98 posto glasova sa egipatskih birališta, kandidat Muslimanskog bratstva Mohamed Mursi proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima, s tvrdnjom kako je prikupio 52,5 posto glasova. Međutim, njegova pobjeda, kada bude i službeno potvrđena, mogla bi se pokazati kao Pirova.

Iako je trenutno vladajuće Vrhovno vijeće oružanih snaga (SCAF) jutros formalno obećalo da će izabranom predsjedniku predati moć do kraja lipnja, to je u dubokoj kontradikciji sa službenim dekretom kojeg su izdali sinoć. Naime, vojska je jučer objavila deklaraciju kojom si osigurava da i nakon izbora ima premoć nad zakonodavnim tijelima i da ima kontrolu nad donošenjem novog ustava. Time je vojska efektivno zadržala zakonodavnu moć, kontrolu nad proračunom i ustavotvornim procesom.

Vojska civilima predaje mrvice vlasti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno je, dan prije objave rezultata predsjedničkih izbora, moć novog predsjednika drastično smanjena. On, naime, neće imati nikakvu kontrolu i autoritet nad vosjkom. Politički krugovi i organizacije za ljudska prava odmah su ustale protiv ove odluke SCAF-a, smatrajući donošenje ovakve deklaracije svojevrsnim "državnim udarom" i "otimanjem revolucije". Iako se mjesecima spekuliralo o tome hoće li vojska zaista biti spremna odreći se vlasti i predati je u ruke demokratski izabranih civila, nitko nije mislio da će to biti napravljeno ovako naprasno.

Što je najgore, vojska može kazati kako formalno gledano zaista i predaje vlast u ruke onih koji su pobijedili na izborima. Problem je u tom što predaje samo male porcije realne vlasti. Jedan od najuglednijih egipatskih političara, Mohamed El Baradei, deklaraciju je opisao kao "veliki udarac demokraciji i revoluciji". Muslimansko bratstvo pozvalo je Egipćane da "zaštite svoju revoluciju" nakon što je SCAF u subotu raspustio parlament. Dva dana prije vojska je prošle parlamentarne izbore proglasila neustavnim, a jutros su zastupnicima zabranili da uđu u zgradu parlamenta.

Revolucija koja je promašila metu

Kako vrijeme prolazi, sve je jasnije kako je egipatska revolucija promašila svoju metu. Od starta je bilo iluzorno očekivati kako će se promjena političkog sustava dogoditi preko noći, ali sad sve ukazuje na to da suštinske promjene uopće neće biti, iako je od svrgavanja Mubaraka prošlo skoro godinu i pol dana. Sad samo ostaje pitanje imaju li Egipćani snage i živaca i ovaj režim rušiti "na ulici" ili će se pomiriti s činjenicom da će imati relativno stabilan režim, pa makar to i ne bio onaj kojeg su izabrali i za kojeg su se borili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara