Ukrajina: 11 mrtvih nakon primirja u Minsku

Ukrajina: 11 mrtvih nakon primirja u Minsku

Foto: Hina

OSMORICA ukrajinskih vojnika i troje civila izgubili su život na istoku Ukrajine u zadnja 24 sata, usprkos novom primirju zaključenom u četvrtak u Minsku, navodi se u prvim izvješćima ukrajinskih i separatističkih vlasti.

"Ukrajina je izgubila osam vojnika u granatiranju i u borbama, a 34 su ranjena", rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov na tiskovnoj konferenciji.

Istaknuo je da je "najteže" u okolici Debalceva, strateškog željezničkog čvorišta na pola puta između separatističkih središta Donecka i Luhanska, gdje su ukrajinski vojnici zapravo svakodnevno u okruženju pobunjenika.

Dan ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da separatisti žele da ukrajinski vojnici koji se ondje bore polože oružje, ocijenivši da je u okruženju između 6000 i 8000 ukrajinskih vojnika.

Granatiranje nastavljeno

Više analitičara drži da će separatisti, koje podupiru ruske snage, ponovo pokušati zauzeti Debalceve do nedjelje u ponoć kada stupa na snagu novi dogovor potpisan u Minsku nakon pregovora ukrajinskog, ruskog, francuskog i njemačkog čelnika.

Granatiranje je nastavljeno i u Luhansku, područnoj prijestolnici i uporištu separatista, gdje je poginulo troje civila a ranjeno petero, navodi gradska uprava.U Donecku, pobunjeničkom uporištu, noć je bila nešto mirnija nego inače, ali se pucnjava nastavila oko 6 sati ujutro, s nekoliko plotuna iz višecjevnih raketnih bacača tipa Grad i s desecima topničkih granata s obiju strana, izvijestio je novinar AFP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara