Ukrajina Krimu ugasila struju, ruske snage zauzele mornaričku bazu u Fedosiji

Foto: FAH

DIJELOVI  Krima ostali su u nedjelju navečer bez električne energije, a regionalni distributer to je pripisao tehničkim problemima u opskrbi električnom energijom koja na Krim stiže iz središnjeg dijela Ukrajine. Otkuda se ovaj poluotok na Crnome moru opskrbljuje i strujom i vodom.

Prema riječima lokalnih stanovnika, struje nije imalo nekoliko gradova na Krumu uključujući i neke rubne dijelove regionalnog glavnog grada Simferopolja.

Krimski regionalni distributer Krimenergo objavio je u priopćenju na svojoj web stranici kako je uveo ograničenja u opskrbi električnom energijom nakon što je došlo do tehničkih problema u distribuciji ukrajinske nacionalne elektroenergetske kompanije Ukrenegro zbog kojih su potrebni popravci.

Prema priopćenju, ograničenja u opskrbi bilo je potrebno poduzeti kako bi se omogućili popravci i spriječile daljne štete na elektrodistributivnoj mreži.

Većina električne energije, jednako kao što je slučaj i u opskrbi vodom i hranom, dolazi na Krim iz središnjeg dijela Ukrajine.

Kijev je u srijedu zaprijetio lokalnim vlastima na Krimu, na kojem je nedavno ogromnom većinom prošao referendum o priključenju Rusiji, da će poduzeti "odgovarajuće mjere, uključujući i one tehničko-tehnološke prirode" ako se "provokacije" protiv ukrajinskih snaga u regiji ne okončaju.

Nove vlasti na Krimu koje podupire Moskva oglušile su se o to upozorenje, a ruske snage zauzele su najveći dio ukrajinskih vojnih postrojenja na Krimu nakon što je Moskva formalno anektirala Krim 21. ožujka.

Rusi zauzeli još jednu bazu

Ruske snage nastavljaju osvajati ukrajinske vojne objekte na Krimu. Posljednja je mornarička baza u Feodosiji nakon što je jučer zauzeta vojna ukrajinske vojske Baza u gradu Beleku na Krimu prilikom čega je jedna osoba ozlijeđena.

Napetosti su nastavljene i danas nakon što su ruske snage zauzele ukrajinsku mornaričku bazu u Feodosiji.

Reuters javlja kako je bilo oružane vatre, ali bez žrtava te da je baza u ruskim rukama. Iznad gotovo 200 objekata ukrajinske vojske na Krimu vije se ruska zastava.

Zapovjednik NATO- saveza u Europi general Philip Breedlove izrazio je zabrinutost zbog gomilanja ruskih snaga na granici s Ukrajinom, a prijetnjom smatra i moldavsku regiju Pridnjestrovlje, koja je poput Krima zatražila priključenje Rusiji.

Rusija poručuje kako su snage uz granicu u skladu s međunarodnim sporazumima, a ukrajinski ministar upozorava na rastuću ratnu opasnost.

Ukrajina povlači svoje vojnike s Krima

Ukrajina će povući svoje vojnike s Krima suočena sa stalnim provokacijama ruske vojske, izjavio je u ponedjeljak predsjednik ukrajinskog parlamenta i vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov, a prenose ukrajinski mediji.

"Nacionalno vijeće za obranu i sigurnost Ukrajine naredilo je ministarstvu obrane da provede premještanje vojnih postrojbi na Krimu i evakuaciju njihovih obitelji", dodao je on.

Turčinov je rekao u parlamentu nakon što su ruski vojnici ušli u ključnu ukrajinsku mornaričku bazu nedaleko od Feodosije da je takva odluka donesena zbog "prijetnje životima i zdravlju naših vojnika" i njihovih obitelji.

Nekoliko dana ranije zapovjednik ukrajinske mornarice Sergej Gajduk izjavio je da se ne planira odlazak ukrajinske vojske s Krima.

Medvedev: Potrebni međunarodni pregovori za opskrbu Krima energentima

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je u ponedjeljak da će biti potrebni međunarodni pregovori za osiguravanje opskrbe električnom energijom i vodom na Krimu.

"O tom pitanju se treba odlučivati na međunarodnim pregovorima", rekao je Medvedev na ministarskom sastanku. "Mi trebamo izabrati najbolji način za opskrbu poluotoka."

Krim dobiva iz Ukrajine oko 80 posto električne energije, 85 posto vode i veliki dio plina, kazao je Medvedev

Dijelovi Krima ostali su u nedjelju navečer bez električne energije, a regionalni distributer to je pripisao tehničkim problemima u opskrbi električnom energijom koja na Krim stiže iz središnjeg dijela Ukrajine otkuda se ovaj poluotok na Crnome moru opskrbljuje i strujom i vodom.

Prema riječima lokalnih stanovnika, struje nije imalo nekoliko gradova na Krimu uključujući i neke rubne dijelove regionalnog glavnog grada Simferopolja.

Krimski regionalni distributer Krimenergo objavio je u priopćenju na svojoj web stranici kako je uveo ograničenja u opskrbi električnom energijom nakon što je došlo do tehničkih problema u distribuciji ukrajinske nacionalne elektroenergetske kompanije Ukrenegro zbog kojih su potrebni popravci.

Prema priopćenju, ograničenja u opskrbi bilo je potrebno poduzeti kako bi se omogućili popravci i spriječile daljnje štete na elektrodistributivnoj mreži.

Većina električne energije, jednako kao što je slučaj i u opskrbi vodom i hranom, dolazi na Krim iz središnjeg dijela Ukrajine.

Kijev je u srijedu zaprijetio lokalnim vlastima na Krimu, na kojem je nedavno ogromnom većinom prošao referendum o priključenju Rusiji, da će poduzeti "odgovarajuće mjere, uključujući i one tehničko-tehnološke prirode" ako se "provokacije" protiv ukrajinskih snaga u regiji ne okončaju.

Nove vlasti na Krimu koje podupire Moskva oglušile su se o to upozorenje, a ruske snage zauzele su najveći dio ukrajinskih vojnih postrojenja na Krimu nakon što je Moskva formalno anektirala Krim 21. ožujka.

Krim se pojavio na karti Ruske Federacije

Krim se pojavio u ponedjeljak na zemljovidu Ruske Federacije na službenim internetskim stranicama ruskih vlasti.

Nova karta Rusije na stranici gornjeg doma ruskog parlamenta pojavila se u u trenutku dok se u Vijeću Federacije održavala svečanost prijema zastave Krima među zastave ostalih saveznih jedinica Rusije.

Republika Krim je uključena i na zemljovid internetske stranice ruskog predsjednika.

Više ruskih televizijskih postaja također je uključilo Krim na svoje karte Rusije kao i u vremenske prognoze.

Pripojenje Krima Rusiji ratificirao je ruski parlament i potvrdio ga je predsjednik Vladimir Putin prošloga tjedna unatoč prosvjedima zapadnih zemalja koji su osudili tu "aneksiju".

SAD vrlo zabrinut zbog ruskih trupa na ukrajinskoj granici

Bijela kuća vrlo je zabrinuta zbog opasnosti od eskalacije zbog prisutnosti ruskih trupa na ukrajinskoj granici, rekao je u ponedjeljak zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame, Ben Rhodes.

"Vrlo smo zabrinuti potencijalnom eskalacijom na istoku i na jugu Ukrajine", zbog prisutnosti ruskih vojnika. Washington pomno prati stanje, kazao je Rhodes na konferenciji za novinare održano u Haagu na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti.

U nedjelju je Rusija opovrgnula da gomila trupe na granici s Ukrajinom, pošto je tajnik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnosti i obranu Andrij Parubij rekao kako su ruski vojnici spremni napasti Ukrajinu "u svakome trenutku".

"Smatramo da Rusija jako gubi" u slučaju vojne eskalacije, kazao je Rhodes, podsjetivši na nove ekonomske sankcije protiv Moskve u tom slučaju.

Ruski ratni brod u ponedjeljak je napao ukrajinski desantni brod Konstjantin Olšanskig stacioniran na jezeru Donuzlav u zapadnoj dijelu Krima. Kad se ruski brod počeo približavati čuli su se pucnjevi, a iznad ukrajinskog broda uzdignuo se visok stup dima, rekli su novinari.

Cameron: G7 treba otkazati summit u Sočiju

Britanski premijer David Cameron u ponedjeljak je za Sky News izjavio kako ove godine neće biti summita G8 u Rusiji.

"Sastat ćemo se večeras kako bismo odlučili što ćemo točno poduzeti, no iskreno govoreći Rusija je ta koja bi trebala izmijeniti" stajalište, kazao je Cameron koji u Den Haagu sudjeluje u radu sastanka G7 čija je glavna tema ukrajinska kriza, prenio je France presse.

"Ruskoj vladi i predsjedniku (Vladimiru) Putinu moramo poslati jasnu poruku da je svako daljnje napredovanje u Ukrajini potpuno neprihvatljivo te da će rezultirati sankcijama EU-a, SAD-a i ostalih zemalja", upozorio je britanski premijer.

Čelnici zemalja G7 (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD) u ponedjeljak poslijepodne sastali su se u Den Haagu na inicijativu američkog predsjednika Baracka Obame, na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti s obzirom na to da su ruske snage jutros zauzele novu ukrajinsku vojnu bazu na Krimu.

Cameron je u srijedu rekao kako bi želio da se na sastanku G7 u Den Haagu razgovara o "stalnom isključenju Rusije" iz redova G8, nakon ruskog pripojenja Krima. Rusija je u grupu G7 primljena 1998., koja je potom postala G8. Ruska Federacija načelno bi trebala ugostiti sudionike sastanka G8 4. i 5. lipnja u Sočiju.

U nedjelju su Rusi demantirali da gomilaju trupe na granici s Ukrajinom, a u ponedjeljak je Bijela kuća izrazila veliku zabrinutost zbog opasnosti od eskalacije krize, zbog ruske prisutnosti na ukrajinskoj granici.

No talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini danas je prije početka summita u Den Haagu rekla kako smatra da je Rusija značajan partner na međunarodnoj pozornici te je istaknula važnost očuvanja aktualnog oblika grupe G8. "Međunarodna zajednica trebala bi nastaviti dijalog na aktualnoj razini", rekla je.

Komentirajući stajalište Europe prema ukrajinskoj krizi ministrica je rekla da je sada kasno govoriti o posljedicama te priznala da se EU suočio s poteškoćama u nastojanju da primijeni jedinstvenu politiku, prenio je Itar-Tass.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara