Ukrajina najavila početak povlačenja teškog oružja

Ukrajina najavila početak povlačenja teškog oružja

Foto: FAH

UKRAJINA je danas najavila početak povlačenja teškog oružja s crte bojišnice na istoku zemlje u sklopu mirovnih sporazuma potpisanih u Minsku, objavio je glavni stožer vojske.

"U skladu s dogovorima iz Minska potpisanima 12. veljače, Ukrajina počinje povlačenje topova kalibra sto milimetara s linije razgraničenja. Ovo je prvi korak prema povlačenju teškog oružja", stoji u priopćenju glavnog stožera.

Čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske dogovorili su na summitu u bjeloruskom Minsku 12. veljače prestanak borbi u istočnoj Ukrajini. Dogovoreni sporazum podrazumijevao je prekid vatre koji je trebao stupiti na snagu 15. veljače, a nakon toga je trebalo uslijediti povlačenje teškog naoružanja.

Međutim, strane su se međusobno optuživale za sukobe zbog čega je s povlačenjem odugovlačeno.

Ukrajinska vojska objavila je u ponedjeljak da čeka potpuni prekid pucnjave proruskih pobunjenika prije nego pristupi povlačenju teškog naoružanja. Borci moraju povući "svo teško naoružanje" kako bi uspostavili tampon zonu širine između 50 i 140 kilometara ovisno o tipu oružja, stoji u dogovoru iz Minska.

Stoltenberg: Proširenje teritorija pod kontrolom separatista neprihvatljivo

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je u Rimu upozorio da je "bilo kakvo proširenje teritorija koje drže ukrajinski separatisti neprihvatljivo" te je od Rusije zatražio da povuče "više od tisuću" komada teškog oružja s istoka Ukrajine.

Na konferenciji za novinare održanoj s talijanskim premijerom Matteom Renzijem Stoltenberg je upozorio da će "svaki pokušaj daljnjeg proširenja teritorija pod kontrolom separatista predstavljati kršenje dogovora iz Minska, a to će biti neprihvatljivo za međunarodnu zajednicu".

Također je kazao kako je "važno da sve strane poštuju prekid vatre te da povuku teško oružje" iz regije.

"Rusija je u posljednjih nekoliko mjeseci u područje istočne Ukrajine prebacila više od tisuću komada opreme, teškog naoružanja, naprednih protuzračnih sustava obrane i oklopnih vozila. Sve se to treba povući, kao i prestati s potporom separatistima", rekao je nekadašnji norveški premijer.

Ukrajina je u četvrtak najavila početak povlačenja teškog oružja s crte bojišnice na istoku Ukrajine u sklopu mirovnog dogovora potpisanog 12. veljače u Minsku.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara