Ukrajinska kriza mogla bi utjecati na pitanje nuklearnog oružja

Ilustracija: Shutterstock

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je u ponedjeljak da bi kriza u Ukrajini mogla imati snažne implikacije na cjelovitost globalnog sporazuma čiji je cilj spriječiti širenje nuklearnog oružja.

Ukrajina je u prosincu 1994. s Rusijom, Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom potpisala Budimpeštanski memorandum kojim su se strane potpisnice obvezale da će u zamjenu za to što se Ukrajina oslobodila ukupnog nuklearnog naoružanja, jednog od najvećih arsenala u Europi, poštovati suverenost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine kao neovisne države.

Iz Banove se izjave, prenosi Reuters, dade zaključiti da bi zbog nedavnih događaja u Ukrajini neke zemlje mogle biti još manje sklone odustajanju od svojeg nuklearnog naoružanja ili bi mogle potaknuti druge da ih u tome slijede.

Obraćajući se sudionicima summita o nuklearnom naoružanju u Den Haagu, Ban je rekao da je jamstvo sigurnosti temeljni uvjet za predstojeće ukrajinsko pristupanje Sporazumu o neširenju nuklearnog programa koji je potpisalo 189 država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kredibilitet kada je o sigurnosti riječ, koji je dobila Ukrajina Budimpeštanskim memorandumom 1994. ozbiljno je narušen nedavnim događajima", rekao je. "Implikacije su duboke - za regionalnu sigurnost, ali i za integritet programa neširenja nuklearnog oružja. No to ne bi smjela biti izlika za razvijanje nuklearnog oružja, jer će to samo pojačati nesigurnost i izolaciju."

U govoru o nuklearnoj sigurnosti i ostalim pitanjima Ban nije izdvojio nijednu stranu. Istaknuo je da se obveze o nastavku, u dobroj vjeri, pregovora o razoružanju moraju poštovati te dodao: "Istodobno države koje posjeduju nuklearno oružje moraju jamčiti sigurnost onima koje to oružje nemaju."

Pozvao je sve države koje će iduće godine sudjelovati na konferenciji o neširenju nuklearnog oružja da "uzmu u obzir legitimne interese država bez nuklearnog oružja koje bi trebale dobiti nedvosmislena i pravno obvezujuća jamstva o sigurnosti od zemalja koje posjeduju nuklearno oružje.

"Moramo jamčiti da države nuklearno oružje vide kao odgovornost, a ne kao prednost", rekao je Ban.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara