Ukrajinske snage pokušavaju osvojiti separatističko uporište Donjeck, poginulo još šest civila

Foto: Hina

ŠEST civila je poginulo, a 13 ranjeno u posljednja 24 sata borbi u Donjecku, separatističkom uporištu na istoku Ukrajine koje pokušavaju osvojiti vladine snage, izjavio je u nedjelju gradski dužnosnik.

Žrtve su stradale u četvrti Petrivski u jugozapadnom dijelu grada, rekao je zamjenik gradonačelnika Konstantin Savinov.

Novinar AFP-a s lica mjesta prenosi da je u subotu navečer vidio nekoliko stambenih zgrada i škola uništenih topničkom vatrom.

Reporter Reutersa u središtu Donjecka javlja da su granate odjekivale cijelu noć i da se dim sa zapaljenih zgrada širio sve do središta grada.

Proruski separatisti i u nedjelju pokušavaju zaustaviti napredovanje vladinih snaga u predgrađima tog velikog industrijskog središta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vojska nastoji okružiti i Luhansk, još jedno važno pobunjeničko uporište gdje je u posljednjim sukobima poginulo troje civila i nastoji stegnuti obruč oko Donjecka.

Borbe pojačane

Borbe su se pojačale od rušenja malezijskog zrakoplova nad pobunjeničkih područjem 17. srpnja. Obje strane međusobno se optužuju za smrt 298 putnika i članova posade. Ta je nesreća dodatno zaoštrila i odnose Rusije sa Zapadom.

Glasnogovornik vojske izjavio je u Kijevu da je vlada ponovno osvojila tri četvrtine područja koje su pobunjenici držali u samoproglašenim "narodnim republikama" Luhansk i Donjeck.

No, Rusija čvrsto drži Krim koji je pripojila u ožujku, a separatisti pružaju žestoki otpor u preostala dva velika grada koja drže na istoku zemlje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara