Ukrajinski parlament odbio ostavku vlade i podignuo porez

Ukrajinski parlament odbio ostavku vlade i podignuo porez

Foto: Hina

UKRAJINSKI parlament odbacio je u četvrtak ostavku premijera Arsenija Jacenjuka i prihvatio izmjene proračuna koje je on zatražio kako bi se povećala potrošnja na vojsku i izbjegao bankrot države.

Jacenjuk je prošli tjedan predao ostavku jer zastupnici u parlamentu nisu isprve poduprli njegov prijedlog amandmana na proračun. U četvrtak su zastupnici ponovno glasali, poduprli amandmane i pljeskali Jacenjuku te zatim velikom većinom glasali o odbijanju njegove ostavke, piše Reuters. "Prihvatili smo u cijelosti zakon koji dopunjuje državni proračun za 2014.", rekao je predsjednik parlamenta Oleksander Turčinov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jacenjuk je bio tražio promjene proračuna kako bi se nadvladala kriza nastala manjim prihodima i podignula ukupna potrošnja. Tražio je i da se odobri dodatnih 9,1 milijardi hrivna, što je oko 4,3 milijarde kuna, za vojnu operaciju protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine. Ukrajinski parlament podignuo je porez na dohodak za 1,5 posto i time kani financirati rat protiv pobunjenika. Taj novi namet vrijedi do 1. siječnja 2015., objavio je dpa.

Jacenjuk je bio podnio ostavku 24. srpnja nakon što su dvije stranke, Udar i Svoboda, izašle iz vladajuće koalicije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara