Ukrajinski predsjednik spreman na prekid vatre, novi ukrajinski ministar obrane obećao vratiti Krim

Ukrajinski predsjednik spreman na prekid vatre, novi ukrajinski ministar obrane obećao vratiti Krim

Foto: Hina

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko u četvrtak je u telefonskom razgovoru s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom rekao kako je spreman angažirati se na prekidu vatre s proruskim pobunjenicima ukoliko se zadovolje određeni uvjeti, izvijestio je njegov ured.

"Porošenko je istaknuo da je spreman raditi na prekidu vatre čim dobije potvrdu da je ono obostrano prihvaćeno, kao i potvrdu o puštanju na slobodu talaca i uspostavljanju kontrole na granicama putem OESS-ovih promatrača", stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama.

Porošenko je u utorak otkazao jednostrani prekid vatre nakon brojnih separatističkih napada na ukrajinske snage.

Optužuje Rusiju da preko zajedničke granice omogućuju ulazak u Ukrajinu boraca i oružja.

Porošenko uvodi promjene u vojsci: Imenovan novi ministar obrane i novi šef oružanih snaga

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko imenovao je novog ministra obrane, kojega je odmah potvrdio parlament, i novog šefa oružanih snaga, uvodeći promjene u vojsci koja trenutačno vodi operaciju protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Porošenko je rekao zastupnicima u srijedu navečer da želi da general Valerij Heletej (46), koji je zadužen za sigurnost u predsjedničkoj i parlamentarnoj administraciji, preuzme dužnost ministra obrane koju je dosad obnašao Mihailo Koval, objavljeno je na internetskoj stranici predsjednika.

On je također imenovao generala Viktora Muženka (52), koji vodi vojnu operaciju protiv pobunjenika, na dužnost načelnika glavnog stožera oružanih snaga.

Parlament je na sjednici u četvrtak odmah potvrdio Heleteja kao novog ministra obrane.

Potpora SAD-a, osuda Rusije

Međutim, rasprava o prijedlozima "decentralizacije" regija, koja je dio Porošenkovog mirovnog plana, naišla je na probleme kada se ključni koalicijski partner povukao iz nje i zatražio odgodu.

Promjene u vojsci uslijedile su nakon Porošenkovog odbijanja novog primirja u ponedjeljak navečer i njegove odluke o nastavku ofenzive protiv separatista na rusofonom istoku Ukrajine gdje su uspostavljene "narodne republike" koje kažu da se žele pridružiti Rusiji.

Porošenkova odluka o nastavku operacije protiv pobunjenika dobila je američku potporu, ali i snažnu osudu Rusije.

U nasilju tijekom noći na četvrtak ubijen je jedan ukrajinski vojnik. Također je ranjeno devet graničara u minobacačkom napadu u regiji Luhanska.

Hollande i Merkel traže od Putina da prisili separatiste na pregovore

Francois Hollande i Angela Merkel u četvrtak su zajedno zatražili od ruskog predsjednika Vladimira Putina da "posreduje kod separatista, dovede ih za pregovarački stol i dogovori se s ukrajinskim vlastima", priopćilo je francusko predsjedništvo.

Francuski predsjednik i njemačka kancelarka "zajedno su u četvrtak ujutro razgovarali s predsjednikom Putinom o stanju u Ukrajini", priopćila je Elizejska palača.

"Istaknuli su važnost provedbe dogovora koji su u srijedu u Berlinu postigli francuski, njemački, ukrajinski i ruski ministar vanjskih poslova ne bi li zaključili bilateralno primirje", dodaje ured francuskog predsjednika, uz napomenu da će dvoje čelnika tijekom dana razgovarati telefonom s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

"Pozvali su ruskog predsjednika da do 5. srpnja sazove sastanak kontaktne skupine kako bi utvrdili uvjete za primirje", dodaje francusko predsjedništvo.

Merkel i Hollande su "pružili potporu planu predloženom u Berlinu za nadzor rusko-ukrajinske granice. Francuske i njemačke vlasti će u suradnji s OESS-om nastojati ubrzati njegovu provedbu", tvrdi Elizej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Uz to su upozorili da se moraju osloboditi svi taoci", dodaje se u priopćenju.

Ruski predsjednik Putin je u telefonskom razgovoru s Merkel i s Hollandeom izrazio svoju "iskrenu zabrinutost" zbog sve većeg broja civilnih žrtava u Ukrajini.

"Vladimir Putin je izrazio iskrenu zabrinutost zbog sve većeg broja civilnih žrtava i snažnog porasta broja izbjeglica s jugoistoka Ukrajine na ruskom teritoriju", poručio je Kremlj u priopćenju.

Novi ukrajinski ministar obrane obećao vratiti Krim

Novi ukrajinski ministar obrane Valerij Heletej obećao je u četvrtak da će održati "paradu pobjede" na Krimu koji planira vratiti u ustavno-pravni poredak Ukrajine nakon što ga je u ožujku pripojila Rusija.

"Vjerujte mi, priredit ćemo paradu pobjede u ukrajinskom Sevastopolju, u to nema nikakve sumnje", rekao je Heletej parlamentu koji je njegovu izjavi pozdravio snažnim pljeskom, prenosi BBC.

Generala Heleteja (46) potvrdili su zastupnici na prijedlog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka koji je rekao da se radi o čovjeku što će dan i noć raditi na jačanju vojne moći oružanih snaga.

Status toga grada, u kojem je stoljećima sjedište ruske crnomorske flote, Moskva je osporavala puno prije pripojenja. Rusija je ukrajinski poluotok Krim anektirala u ožujku.

U četvrtak je imenovan i novi načelnik glavnog stožera oružanih snaga Viktor Muženko (52) koji vodi vojnu operaciju protiv pobunjenika.

Promjene u vojsci uslijedile su nakon Porošenkova odbijanja novog primirja u ponedjeljak navečer i odluke da nastavi ofenzivu protiv separatista na rusofonom istoku gdje su uspostavljene samozvane "narodne republike" koje se žele pridružiti Rusiji.

Porošenkova odluka o nastavku operacije protiv pobunjenika dobila je američku potporu, ali i snažnu osudu Rusije.

Predsjednik Porošenko je u četvrtak u telefonskom razgovoru s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom rekao da je spreman angažirati se na prekidu vatre s proruskim pobunjenicima ukoliko se zadovolje određeni uvjeti, izvijestio je njegov ured.

"Porošenko je istaknuo da je spreman raditi na prekidu vatre čim dobije potvrdu da je ono obostrano prihvaćeno, kao i potvrdu o puštanju na slobodu talaca i uspostavljanju kontrole na granicama putem OESS-ovih promatrača", stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama.

Porošenko je u utorak otkazao jednostrani prekid vatre nakon brojnih separatističkih napada na ukrajinske snage. Optužuje Rusiju da preko zajedničke granice omogućuju ulazak u Ukrajinu boraca i oružja.

Prema ukrajinskim i pobunjeničkim izvorima, od travnja je na istoku Ukrajine ubijeno najmanje 250 civila. Podaci ukrajinskog ministarstva obrane govore o 200 poginulih i 619 ranjenih vojnika, pobunjenici navode kako je od travnja ubijeno najmanje 800 pobunjenika, a podaci UN-a o najmanje 110.000 Ukrajinaca koji su zbog sukoba napustili domovinu, dok ih je 54.400 raseljeno unutar zemlje.

Merkel i Obama pozivaju Moskvu da utječe na separatiste u Ukrajini

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Barack Obama u četvrtak su telefonom razgovarali o Ukrajini, pozvavši pritom Moskvu da utječe na proruske separatiste na istoku zemlje da poštuju primirje, stoji u priopćenju iz kancelarkina ureda.

Merkel i Obama "istaknuli su važnost što skorijeg prekida vatre" koji trebaju prihvatiti obje strane. Usto, "Rusija bi trebala pridonijeti rješenju problema i utjecati na separatiste na istoku Ukrajine da poštuju primirje", navodi se u priopćenju.

Kancelarka i američki predsjednik zahtijevaju da se spriječi mogućnost da u Ukrajinu s ruskog teritorija stižu borci i oružje te upozoravaju kako "mogućnost obostranog prekida vatre ne bi ponovno trebala ostati neiskorištena".

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u četvrtak je nastavio protuterorističku akciju na istoku zemlje, odgodivši mogućnost potencijalnog dogovora o primirju koje je dan ranije u Berlinu zatražio EU, objasnivši kako čeka da se ispune određeni uvjeti, osobito ponovna kontrola nad granicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara