Ukupni krediti i dalje u padu: Građani bankama duguju 126,8 milijardi kuna

Ukupni krediti i dalje u padu: Građani bankama duguju 126,8 milijardi kuna

Foto: Hina

PREMA posljednjim podacima HNB-a, krajem studenog kunska vrijednost ukupno plasiranih kredita iznosila je 281 milijardu kuna što je 0,4% više u odnosu na prethodni mjesec. Međutim, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, ukupni krediti zabilježili su pad od 2,4% što je već deveti mjesec zaredom otkako se bilježi kreditna kontrakcija ukupnih kredita na godišnjoj razini. U odnosu na kraj 2013. godine, ukupni kreditni plasmani zabilježili su pad od 2,0% što također potvrđuje nastavak trenda razduživanja koji je snažnije započet još od kraja 2012. godine, navode analitičari RBA.

Godišnji pad kredita iskazanih u kunama djelomično je ublažilo slabljenje tečaja domaće valute u odnosu na euro i švicarski franak (za 0,6% odnosno 3%), obzirom da se krajem studenog 73,2% ukupnih kredita odnosi na kredite denominirane u stranoj valuti i one vezane uz valutnu klauzulu.

Za iskazani rast kredita na mjesečnoj razini (u iznosu od 1,2 milijarde kuna) prvenstveno je zaslužan rastući iznos kredita danih državi koja je u odnosu na listopad na središnjoj i lokalnoj razini ukupno povećala iznos kredita za 440 milijuna kuna. Ostatak od 780 milijuna kuna mjesečnog povećanja ukupnih kredita odnosi se na kredite nefinancijskim trgovačkim društvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krediti stanovništvu 126,8 milijardi kuna

Preko 45% ukupnih kredita čine krediti dani stanovništvu (126,8 milijarde kuna) koji u studenom bilježe nastavak trenda razduživanja: na mjesečnoj razini smanjeni su za -0,1% dok su na godišnjoj razini pali za -0,7%. Godišnji rast kredita danih stanovništvu posljednji put je zabilježen u lipnju 2012. godine.

Premda su na mjesečnoj razini zabilježili blagi rast (+0,7%), krediti poduzećima nastavljaju s negativnim trendovima u razduživanju promatrajući na godišnjoj razini: u studenom su ukupni krediti dani sektoru poduzeća iznosili 106 milijardi kuna (čineći 38% ukupno danih kredita) te su već 28. mjesec zaredom zabilježili godišnji pad (-3,9%). U odnosu na prosinac 2013. smanjili su se za 2,1%.

Posljednji podaci o distribuciji kredita kreditnih institucija za obrtna sredstva i kredita za investicije nefinancijskim trgovačkim društvima pokazuju kontinuirani godišnji pad koji datira od svibnja 2012. godine. Tako su u studenom krediti za obrtna sredstva poduzeća zabilježili značajan godišnji pad od 5,3% dok su krediti za investicije 3,5% niži nego u istom mjesecu 2013.

"Smanjena domaća potražnja uvjetovana negativnim kretanjima na tržištu rada i u narednom razdoblju će utjecati na kreditnu kontrakciju sektora stanovništva, dok će izostanak gospodarskog oporavka i dalje podržavati neizvjesnosti oko budućih uvjeta financiranja što će posljedično utjecati na nižu apsorpciju kredita od strane sektora poduzeća“, smatraju analitičari RBA.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara