Umirovljenici o reformi HRT pristojbe: Ili je Vladi prvi travanj uranio, ili misle da smo svi zreli za Vrapče

Foto: Ronald Goršić/Cropix

BLOK umirovljenici zajedno, koji je od nedavno u koaliciji s HDZ-om Tomislava Karamarka, komentirao je najavljenu reformu HRT pristojbe, prema kojoj više neće biti bitno posjedujete li televizijski prijemnik ili računalo, već će se pristojba plaćati ovisno o dohotku.

"Da nije ovog novog prijedloga za porez na "kulturu" nitko se možda ne bi prisjetio davno prošlih vremena i one poznate utopijske parole iz doba ex države  po kojoj je svatko trebao raditi koliko je mogao a uzimati onoliko koliko mu je trebalo. I baš svaki puta kada pomislimo da smo se na našem putu ka budućnosti zauvijek odmakli od naslijeđa prošlosti nađe se netko dežuran da nas po tko zna koji puta podsjeti ili pak na trenutak vrati daleko unatrag. 

Doista nikoga ne želimo uvrijediti, vrle ministre i Vladu RH posebno, ali predložiti ono što predlaže ministrica kulture u svezi uvođenja novog poreza na javnu TV je doista izvan svake pameti i da budemo brutalno iskreni, to je potpuni idiotizam. Ovakva se ili slična glupost očekuje uglavnom prvog travnja, no kada ga netko lansira danas kao neki ozbiljan prijedlog o kojem bi se trebala provesti i neka rasprava onda je sasvim umjesno pitanje da li je u ovom slučaju ipak netko slučaj za vrlo ozbiljno promatranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo što je dosadašnja TV pretplata već sama po sebi vrlo upitna, i to ne samo glede opravdanosti naplate već posebno distribucije tako prikupljenih sredstava budući sve što se tim haračem sakupi ide samo nacionalnoj TV kući koja bi temeljem takvog financiranja trebala biti javni servis. O tome koliko je uistinu naša nacionalna dalekovidnica servis onih koji je plaćaju suvišno je trošiti riječi, no kako stvari stoje ni to što nam već sada otimaju bez ikakvog suvislog razloga im po svemu sudeći nije dovoljno pa su neki mudraci smislili način kako još dublje zavući ruku u prazne džepove građana. Puno poštenije da ne kažemo pravednije bi bilo da oni nama plaćaju za to što godinama trpimo njih i njihovo maltretiranje.

I onda ničim izazvani kao grom iz vedra neba… plaćat će navedeni porez svi sukladno primanjima i to bez obzira imaju li televizor ili ne,  gledaju li uopće nacionalnu dalekovidnicu ili ne što je čak i u svjetskim razmjerima nezabilježeno briljantan prijedlog, čak toliko da doista zavrjeđuje pažnju stručnjaka  iz određene Ustanove.  Ipak, sam prijedlog koliko god redikulozan bio možda „potakne“ i neke druge kolege Kukurikavce da krenu istom logikom pa recimo predlože da oni sa većim primanjima plaćaju razmjerno veću cijenu za plin, struju, grijanje…. i tako sve redom. 

Možete zamisliti kako bi to izgledalo kada bi npr. upravo predlagaču ovog poreza stigao račun trostruko do peterostruko veći za grijanje, plin, struju itd od računa koji bi npr stizali radnicima kojima je prosječna plaća tri do pet puta manja od one saborske ili ministarske. Možda bi im i onu papicu koju u saborskom restoranu ili restoranima u svojim ministarstvima plaćaju desetak ili nešto malo više kuna trebalo naplatiti sa bar još jednom dodatnom nulom….  Možda bi tek tada shvatili što neki od njih ovakvim nebuloznim prijedlozima rade svojim sugrađanima, onima kojima kako premijer kaže nisu ništa obećali pa ih shodno tako mudrom izjavom nisu mogli ni iznevjeriti.

Doista, ili je Vladi slijedeći Prvi travanj nešto uranio ili misle da smo već svi zreli za Vrapče", priopćili su iz BUZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara