Umjetnine oduzete Sanaderu i Vidoševiću uskoro će se moći razgledati u muzeju?

Umjetnine oduzete Sanaderu i Vidoševiću uskoro će se moći razgledati u muzeju?

 

IDUĆI tjedan bit će raspisan i obvezujući međunarodni natječaj za kompleks Kupare u domaćim i stranim medijima, te bi se na jesen konačno trebalo znati idejnom rješenje projekta vrijednog milijardu  kuna, najavio je Alen Čičak iz DUUDI-ja

Oduzete umjetnine Ive Sanadera i Nadana Vidoševića građani bi uskoro mogli razgledati u nekom muzeju. Da takvu ideju država razmatra otkrio je u utorak navečer zamjenik predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Alen Čičak gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV.

"Za razliku od trajne oduzete imovine, vozila i zlatnika, koju prodajemo na aukcijama i to po cijenama znatno višim od ponuđenih, privremeno oduzeta imovina koja je dana nama u DUUDI-ju je problem jer za 1200 oduzetih umjetničkih djela mi plaćamo 200 000 kuna za osiguranje i još za održavanje, a prihoda od toga nemamo. Tako smo došli i na ideju s kolegama iz Ministarstva kulture o muzeju oduzete imovine. Definitivno ćemo nešto morati napraviti s tim umjetninama", ispričao je Alen Čičak u emisiji Veto.

Obrazložio je kako oni u DUUDI-ju polažu račune građanima i da ne vidi razloge zašto Sanaderove ili Vidoševićeve umjetnine ne bi bile javno izložene. "Zakonski DORH je donio svoje rješenje koje nam je pozitivno. Mi moramo sada dobiti odluku suda ili privolu vlasnika za taj potez. Prije ovo prvo. Nije isključeno da nećemo to u budućnosti pokrenuti pred sudom jer postupci neće tako brzo biti okončani. Mi odgovaramo građanima jer koristimo njihov novac za čuvanje te imovine",- rekao je Čičak koji je pojasnio da o koliko se vrijednoj imovini umjetnina radi ne može reći dok se ti postupci zakonski ne okončaju.

Za desetogodišnji najam 20 državnih stanova samo u Rijeci prihod od šest milijuna kuna

I dok bi interes građana za takvu vrstu izložbe sigurno bio veliki, Čičak je izrazio zadovoljstvo i interesom građana za iznajmljivanje državnih stanova po modelu pet plus pet godina uz početnu cijenu od 5 kuna po metru kvadratnom. "U Zagrebu smo ovaj tjedan raspisali treći natječaj za 20 novih nekretnina, ukupno peti u Hrvatskoj. Dosad je interes bio takav da smo za neke stanove postizali i do sedam puta veću cijenu. Samo za 20 iznajmljenih stanova u Rijeci prošlog mjeseca u proračun će se uprihoditi 1,5 milijun kuna plus toliko još nećemo trošiti na pričuvu i troškove održavanja stanova. Taj projekt je zaista doživio uspjeh i svaki mjesec ćemo diljem Hrvatske raspitivati po jedan natječaj sa 20 stanova. A imamo ih skoro 1000 koje želimo plasirati na tržište. To donosi velike uštede u proračunu, ali i velike prihode koji mogu pomoći proračunu",  rekao je Čičak koji je objasnio da osim građanima na tržištu stanove sukladno suradnji s Ministarstvom branitelja dodjeljuju i braniteljima.

"Mi smo u ovoj godini dali suglasnost za 100-njak stanova, a u dvije i pol godine preko 400 stanova za branitelje. To je zakonska obveza, imamo dovoljno nekretnina da zadovoljimo te potrebe po modelu resornom ministarstva. To je primjer kako državna imovina ima svoju funkciju. Nije smisao samo zarada", rekao je Čičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se revizija 50 ugovora državnih agencija i tvrtki u privatnim prostorima

Osim stanova zadovoljan je i projektom iznajmljivanja poslovnih prostora na tržištu. "Interes nije toliki kao stanove, oni su ipak egzistencijalno pitanje za mlade koji imaju sigurnost u ugovoru s državom na deset godina. Ipak, interes je puno veći nego što smo mogli na početku zamisliti. Nitko nije vodio računa o prostorima, nije se naplaćivalo, bili su prazni. Preko 190 postupaka je pokrenuto zbog iseljenja nezakonitih posjednika. Evo recimo mi sada 46 000 kuna mjesečno dobivamo za poslovni prostor od 84 kvadrata na Britanskom trgu. Značajni su to iznosi. To je pokazatelj ako se pravilno usmjere natječaji da ima interesa i da državne nekretnine neće više zjapiti prazne već biti građanima na usluzi", rekao je Čičak.

Potvrdio je da se kontinuirano radi revizija troškova državnih tvrtki i agencija u privatnim nekretninama i da trenutno pregledavaju 50 ugovora iz perioda prošle Vlade. Ukoliko ijedan bude iznad 11 eura po kvadratnom metru tražiti će se povoljnije rješenje. "Zgrada Vjesnika je konačno u funkciji, tamo je stavljen Upravni sud i arhiva općinskog plus nekoliko agencija. A prostor nekadašnjeg AUDIO-a u Lucicevoj ulici biti će dan Filozofskom fakultetu koji ima manjak prostora. Tako i mi neposredno ulažemo i u visoko obrazovanje", rekao je Čičak.

Za Kupare će se tražiti jamstvo za ulaganje od 150 milijuna eura

Kako je najavio sljedeći tjedan bit će raspisan i obvezujući međunarodni natječaj za Kupare.

"Natječaj se prevodi na engleski i putem naših diplomatskih ureda biti će objavljen i u stranim medijima. To je projekt vrijedan skoro milijardu kuna. I taj natječaj je zasluga vrijednih i marljivih ljudi u nekoliko ministarstava. Vjerujte mi, niti jedna kuna nije dana lobistima ili konzultantima. Sigurni smo da će taj projekt proći s velikim zanimanjem", rekao je Čičak.

Natječaj će trajati 90 dana, a osim kompletne slike boniteta tvrtke tražit će se i financijsko jamstvo za obvezno ulaganje od 100 milijuna eura. "Tražit ćemo krvnu sliku ponuditelja, sve financijske podatke i bonitete. Taj projekt koji mora biti gotov u roku od četiri godine od dodjele natječaja i otvoriti će silni broj radnih mjesta u nekoliko faza. Svi su o projektu Kupari stalno govorili, a mi smo eto uspjeli sve napraviti u dvije i pol godine. Na jesen će se konačno znati vizualno rješenje kompleksa i krenuti će se rušenje i izgradnju kompleksa", rekao je Čičak koji je najavio da bi po istom modelu do kraja godine mogli raspisati i javne natječaje za nekoliko još kompleksa.

Među njima je i Češka vila na Visu. "Češka je vila već u procesu uređenja, čekamo odluku gradskog vijeća Visa. Javila su se brojna poduzeća na javni poziv. Investicija je 30 milijuna eura. Sve to razvijamo s lokalnom samoupravom s kojom odlično surađujemo bez obzira na političku orijentaciju", rekao je Čičak u emisiji Veto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara