Uprava Glasa Istre počela uručivati otkaze

Uprava Glasa Istre počela uručivati otkaze

Ilustracija: Arhiva

UPRAVA Glasa Istre uručila je danas otkaze šesnaestorici radnika, a sutra se očekuju otkazi i ostalim radnicima s liste viška zaposlenih, izvijestili su danas sindikalni povjerenici Dubravka Blaško i Zvjezdan Strahinja, te predsjednik podružnice Hrvatskog novinarskog društva (HND) u Glasu Istre Boris Vincek.

Uprava dijeli otkaze temeljem programa zbrinjavanja viška radnika od 8. travnja s kojim Sindikat novinara Hrvatske - podružnica Glasa Istre nije bio suglasan, ističu u priopćenju predstavnici sindikata i HND-a.

"Prema programu zbrinjavanja viška radnika otkaz očekuje 31 radnik Glasa Istre na radnim mjestima: novinar, grafički urednik, grafički tehničar, lektor, redaktor, web operater, samostalni propagandist, dizajner, referent za oglase, administrator i skenerist", kaže se u priopćenju.

Na listi za otkaz su i sindikalni povjerenici koji su zakonom zaštićeni, jednako kao i bivši sindikalni povjerenici, koji ne bi smjeli dobiti otkaz još šest mjeseci od isteka mandata.

Na listi i zakonom zaštićene djelatnice na porodiljnom dopustu ili na bolovanju radi komplikacija u trudnoći, a među njima i samohrane majke

Osim toga, kaže se u priopćenju, na toj su listi i zakonom zaštićene djelatnice na porodiljnom dopustu ili na bolovanju radi komplikacija u trudnoći, a među njima i samohrane majke koje će se "uskoro naći u kategoriji socijalnih slučajeva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na listi se nalazi i predsjednik podružnice HND-a, pa je lako uočiti namjeru poslodavca da masovnim otkazima zatre djelovanje sindikata i HND-a kao profesionalnih novinskih organizacija unutar izdavačke kuće, navodi se u priopćenju.

Do sada je tvrtku "Glas Istre novine" napustilo nekoliko djelatnika odričući se prava na otkazni rok, sa šesnaestoricom djelatnika kojima je danas uručen otkaz ta brojka popela na više od dvadeset, a uskoro slijede nova otpuštanja do ispunjenja kvote od 31 osobe.

U priopćenju se dodaje kako je Glas Istre, otkako ga je 2010. godine preuzela Uprava na čelu s Albertom Faggianom, napustilo na desetke djelatnika, što je negativno utjecalo na kvalitetu novine.

Sindikat i HND su za sutra najavili konferenciju za novinare o otkazima i alarmantnom stanju u jedinom istarskom dnevnom listu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara