Ured Pavle Kalinića poručio HDZ-u: Ne iskorištavajte vremenske neprilike za predizbornu kampanju!

Foto: Ranko Šuvar (Cropix)

URED za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba optužilo je zagrebački HDZ kako "nepovoljne vremenske prilike" pokušavaju iskoristiti za voju predizbornu kampanju. Priopćenje Ureda kojeg vodi Pavle Kalinić prenosimo u cijelosti. 

Iz priopćenja kojega je poslao Gradski odbor HDZ-a vidljivo je da namjerno neistinito prikazuju situaciju u Zagrebu i da nepovoljne vremenske prilike pokušavaju iskoristiti za svoju predizbornu kapanju. Vidljivo je i da nemaju stručna znanja iz područja zaštite i spašavanja te da nisu upoznati sa Zakonom o zaštiti i spašavanju.
 
Ured za upravljanje u hitnim situacijama kao gradsko upravno tijelo obavlja poslove sukladno odluci o svom osnivanju, a u skladu sa zakonskim propisima. Ti zakonski propisi, u ingerenciji su nekog drugog i glavni su limitirajući faktor da se u ovoj oblasti učini kvalitetniji pomak. Ured je za svoga postojanja izradio sve potrebne dokumente, Procjenu ugroženosti ,Plan zaštite i spašavanja u sklopu kojega je i Plan civilne zaštite. U tim dokumentima obrađene svu sve moguće nesreće uključujući i klizišta. Gradska skupština je u okviru Procjene ugroženosti usvojila i poseban prilog Mjere zaštite i spašavanja u dokumentima prostornog uređenja.
 
Ured kontinuirano obavještava i educira javnost i raznim vrstama nesreća koje nas mogu zadesiti, te je organizirao razne stručne skupove i konferencije u cilju poboljšanja zaštite i spašavanja stanovništva ne samo Grada Zagreba već i čitave RH. Značajna sredstva uložena su u spasilačku opremu, ali i u pomoć drugima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Ured na žalost nije u zakonskoj mogućnosti sankcionirati sve propuste koji su učinjeni u oblasti prostornog planiranja i uređenja kroz desetljeća koja su iza nas. Za hiper-urbanizaciju i devastaciju južnih obronaka Medvednice, Gradski odbor HDZ-a neka potraži objašnjenja kod svoje članice, dugogodišnje gradonačelnice još više ministrice prostornog uređenja i graditeljstva u čijem sastavu je i inspekcija graditeljstva koja je imala godinama priliku sankcionirati sve nepravilnosti u ovoj oblasti. Brojna gradska klizišta saniraju se kontinuirano i u skladu sa trenutnim financijskim mogućnostima, što nije u ingerenciji Ureda. Izjave i priopćenja Ureda su u funkciji obavješćivanja stanovništva ali i mobilizaciji svih nadležnih ustanova i institucija da obavljaju poslove iz svoga djelokruga. Kada je u pitanju obrana od poplava, temeljem Državnog plana obrane od poplava glavni rukovoditelj obrane je direktor javnog poduzeća Hrvatske vode koji za tu svrhu imaju osigurana sredstva.
Nije tajna da su vatrogasci Grada Zagreba glavna operativna snaga zaštite i spašavanja sa svom raspoloživom opremom i ljudstvom te da su uvijek prvi i na visini zadaća koje su im povjerene.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara