Uskok potvrdio: Podignuta optužnica protiv Kirina, namjestio posao Fimi Mediji, a znao da novac ide HDZ-u

Foto: Index

USKOK je putem službenih stranica izvijestio kako je podignuta optužnica protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova I.K. rođenog 1970. godine zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Naredio je da se posao dodijeli Fimi Mediji izravnom pogodbom

Optužnica Kirina tereti da je od 2006. do 2008. godine, kao ministar unutarnjih poslova u Zagrebu, na traženje Mladena Barišića, u namjeri da se trgovačkom društvu Fimi Media osigura ugovaranje poslova pod uvjetima iz ponuda koje je Društvo dostavilo, znajući pri tom da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a, stručnim službama Ministarstva unutarnjih poslova naložio da se poslovi promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH ugovore s društvom Fimi Media. U cilju realizacije navedenog je odredio da će se postupak nabave provesti izravnom pogodbom odnosno da će posao dobiti Fimi Media, a što je realizirano potpisivanjem ugovora o navedenom poslu u vrijednosti od 1.169.449,33 kuna koji iznos je Ministarstvo, iako sve obveze iz ugovora nisu ispunjene, na temelju ispostavljenog računa u cijelosti isplatilo.

Naložio je da se ponuda Fimi Medije ne ocjenjuje i da se bezuvjetno prihvati

Potom je okrivljenik krajem kolovoza 2006. godine donio odluku o poništenju javnog nadmetanja za provedbu pet promidžbenih kampanja, iako je 17 trgovačkih društava već preuzelo dokumentaciju, odredivši pri tome da će se postupak nabave provesti izravnim ugovaranjem. Okrivljenik je naložio da se ponuda Fimi Medie ne ocjenjuje već da se bezuvjetno prihvati unatoč mišljenju stručnog povjerenstva iz veljače 2007. godine da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja kao i razmotriti mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama, znajući pri tom da bi Ministarstvo u izravnim pregovorima s TV kućama moglo dogovoriti znatno niže cijene od onih koje im nudi Fimi Media.

Oštetio je državu za više od sedam milijuna kuna

Nakon što su u proračunu za 2007. godinu povećana sredstva za promidžbene kampanje, okrivljenik je 24. travnja 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude društva Fimi Media na temelju koje je potpisan ugovor o pisanju scenarija, snimanju i emitiranju radijskih i televizijskih promidžbenih poruka, a za što je Ministarstvo društvu Fimi Media isplatilo iznos od 16,123.974,96 kuna. Na opisani način proračun Republike Hrvatske oštećen je za iznos od 7,344.494,18 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara