Uskoro gay brakovi u Francuskoj: Parlament promijenio definiciju braka iz "zajednice muškarca i žene" u "zajednicu dvoje ljudi"

Uskoro gay brakovi u Francuskoj: Parlament promijenio definiciju braka iz "zajednice muškarca i žene" u "zajednicu dvoje ljudi"

Ilustracija: AFP

FRANCUSKI parlament izglasao je najvažniji dio zakona koji se odnosi na dopuštanje istospolnih brakova.

Zastupnici su su s 249 glasova za i 97 protiv redefinirali brak kao zajednica dviju osoba, za razliku od dosadašnje definicije kada se brakom smatrala samo zajednica muškarca i žene.

Zakon su podržali socijalisti predsjednika Françoisa Hollandea i njihovi saveznici, a protiv su bili desna opozicija te neki zastupnici centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će proći i dio zakona kojim će se gay parovima omogućiti usvajanje djece

Zbog tog su zakona Francuzi mjesecima bili na ulicama. Jedni su mu se protivili, a drugi ga zagovarali. Ankete pokazuju da između 55 i 60 posto Francuza podržava gay brakove, a oko 50 posto bi podržalo davanje djece gay parovima na usvajanje.

Analitičari vjeruju da će, nakon što je usvojena ova definicija, zakon o istospolnim brakovima glatko proći. Sada slijede rasprave o stotinama amandmana na zakon, koje je većinom predložila opozicija. Očekuje se da će proći i dio zakona kojim će se gay parovima omogućiti usvajanje djece.

Radi se o jednoj od najvećih društvenih reformi u francuskome društvu od 1981. kada je ukinuta smrtna kazna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara