Uskoro još strože testiranje krvi u Hrvatskoj: Davanje krvi bit će puno sigurnije

Uskoro još strože testiranje krvi u Hrvatskoj: Davanje krvi bit će puno sigurnije

Foto: hztm.hr

OD 1. ožujka svi uzorci krvi darivatelja u Hrvatskoj testirat će se na molekularnoj razini. Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu poručuju kako je riječ o značajnom iskoraku u sigurnosti pripravaka.

Nov način testiranja krvi, koji je nedavno potpisom odobrio resorni ministar Ostojić, uskoro bi tako trebao postati rutina Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

"To će značajno smanjiti te window periode, odnosno onaj vremenski period kada ne možete otkriti virus u organizmu. Dakle, značajno smanjuju, u usporedbi s testovima koji su do sada korišteni, iako je Hrvatska uvijek imala relativno sigurne krvne pripravke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Zavoda Irena Jukić ističe kako je ovo velik iskorak u sigurnosti transfuzijskog liječenja. Molekularni testovi 'hvataju' vrlo mali broj virusnih čestica, odnosno najranije infekcije. Doduše, to ne znači i nulti rizik, no on se ovim testiranjem smanjuje na maksimalno mogući kao u najrazvijenijim zemljama.

"Zapravo ćemo tu napraviti maksimum u prevenciji bilo kakve mogućnosti prijenosa transfuzijski prenosivih zaraznih bolesti putem krvnih pripravaka - hepatitisa B, hepatitisa C i HIV-a", istaknula je Jukić.

Uzorci krvi svih transfuzija od ožujka će tako isti dan uzimanja biti dovezeni u Zavod za transfuziju u Petrovoj i testirani. Zahvaljujući Nacionalnom informacijskom sustavu bit će moguće dobiti nalaze već unutar 24 sata bez obzira iz kojeg dijela Hrvatske su poslani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara