Usporedba s prošlogodišnjim izborima: Građani kaznili SDP, Laburisti ostali bez mandata

Usporedba s prošlogodišnjim izborima: Građani kaznili SDP, Laburisti ostali bez mandata

Screenshot: izbori.hr

GRAĐANI su na jučerašnjim izborima za Europski parlament poslali jasnu poruku vladajućima te ih kaznili za nesposobnost, kao i brojne afere unutar SDP-a. Dosad je obrađeno 99,94 posto glasova - HDZ-ova koalicija je osvojila 41,43 posto glasova, SDP-ova 29,92 posto, dok je na trećem mjestu ORaH Mirele Holy s 9,41 posto glasova.

Usporedimo li rezultate s prošlom godinom, vidljivo je da su građani uvelike izgubili povjerenje u vladajuću koaliciju. Dok su prošlogodišnji rezultati bili neizvjesni, ove godine je već nakon prvih neslužbenih rezultata bilo jasno da je HDZ pregazio SDP. Koalicija HDZ, HSP AS i BUZ je prošle godine ostvarila rezultat od 32,86 posto glasova, što je svega 0,79 posto glasova više od koalicije SDP, HNS, HSU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći gubitnici ovih izbora, u usporedbi s prošlom godinom, su Hrvatski laburisti, koji su ostali bez zastupnika u EU Parlamentu, zbog čega je jučer i njihov stranački vođa Dragutin Lesar podnio ostavku. Na prošlogodišnjim izborima bili su treći s 5,77 posto glasova, dok su ove godine dobili samo 3,40 posto glasova. Prešišali su ih ORaH Mirele Holy, ali i koalicija HDSSB,ABH,A-HSS,HRAST,HZ,OS,ZHH.

Usporedimo li preferencijalno glasanje, unutar HDZ-ove koalicije situacija je ostala gotovo jednaka u usporedbi s proteklom godinom, ali iskače Marijana Petir koja je dobila 11,18 posto glasova. Najpopularnija unutar ove koalicije ostaje Ruža Tomašić, a slijedi Andrej Plenković. Unutar SDP-ove koalicije, baš kao i protekle godine, najpopularniji je ostao Tonino Picula. Dobre rezultate, u usporedbi s prošlom godinom, zadržali su Biljana Borzan i Jozo Radoš, a iznenađenje ove godine je Milorad Pupovac, koji je osvojio 9,36 posto glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara