Usporen rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini: U travnju pad od 2,8%

Usporen rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini: U travnju pad od 2,8%

Ilustracija: freeimages.com

INDUSTRIJSKA proizvodnja je i u travnju nastavila s pozitivnim godišnjim stopama rasta, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku, iako je rast ispod očekivanja analitičara.
 
Nakon rasta od 1,5% godišnje u prvom tromjesečju rast u travnju iznosio 0,6%, prema kalendarski prilagođenim indeksima.
 
Navedeni rast predstavlja usporavanje rasta u odnosu na mjesec ranije (u ožujku je industrijska proizvodnja bila viša za 0,7% na godišnjoj razini) dok je na mjesečnoj razini ostvaren pad od 2,8%.
 
Promatrano u razdoblju od siječnja do travnja, industrijska proizvodnja je zabilježila rast od 1,3% u odnosu na isto razdoblje lani, navodi se u analizi RBA.
 
Rast industrijske proizvodnje se nastavlja u kategorijama intermedijarnih proizvoda (+1,3%) te ne trajnih proizvoda za široku potrošnju (+1,5%) što bi moglo biti posljedica smanjenja njihovih zaliha u prošloj godini te se povećanjem proizvodnje obnavljaju iscrpljene zalihe.
 
Međutim, unatoč godišnjem rastu zaliha u prošloj godini nastavljen je rast i proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju od +10,7% pa bi rast proizvodnje trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju mogao biti posljedica rasta izvoza u prva dva mjeseca ove godine od 9,1% u odnosu na isto razdoblje lani. S druge strane proizvodnja energije nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta (-11,5%).
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
S obzirom na povećane zalihe, kapitalni proizvodi su zabilježili nakon četveromjesečnog godišnjeg  pada tek blagu stopu rasta od 0,2% iako je izvoz narastao 12,3% (u prva dva mjeseca ove godine).
 
Prema kategorijama Nacionalne klasifikacije djelatnosti, prerađivačka industrija nastavlja niz pozitivnih godišnjih stopa rasta (+2,7%) što bi moglo biti posljedica iscrpljivanja zaliha u prošloj i ovoj godini te rasta izvoza.
 
Pri tome je najsnažniji godišnji rast zabilježen u kategoriji proizvodnje gume i plastike (+23,1%), proizvodnje odjeće (+16,5%) te motornih vozila, prikolica i poluprikolica (+16,6%).
 
S druge strane, s snažnijim godišnjim stopama pada nastavlja proizvodnja duhanskih proizvoda (-45,5%) te proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (-13,1%).
 
"Industrijska proizvodnja će u nastavku godine i dalje biti pod negativnim utjecajem slabe domaće potražnje i nekonkurentnosti izvozne industrije. Međutim, pozitivan doprinos bi ipak mogao doći od polaganog oporavka zemalja u okruženju“, smatraju analitičari RBA.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara