Usvojen Strateški plan razvoja ljudskih resursa u zdravstvu

Usvojen Strateški plan razvoja ljudskih resursa u zdravstvu

Foto: Hina

STRATEŠKIM planom razvoja ljudskih resursa u zdravstvu 2015.-2020., koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, želi se osigurati dovoljan broj i adekvatna struktura kadrova koji će omogućiti kvalitetnu, održivu i pravednu provedbu zdravstvene zaštite građana Hrvatske.

"Strateši plan razvoja ključan je operativni dokument za razvoj ljudskih resursa u sustavu zdravstva. Hrvatska prepoznaje zdravstvene radnike i suradnike kao stratešku snagu za održavanje visoke razine pruženih usluga, te ubuduće želimo kvalitetno i strateški upravljati ljudskim resursima u sustavu zdravstva", istaknuo je na sjednici ministar zdravlja Siniša Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je plana, dodaje ministar, organizacija, oblikovanje i aktivno vođenje sustava upravljanja ljudskim resursima u zdravstvu. On predviđa uspostavu Središnjeg tijela za upravljanje ljudskim resursima, koje će voditi integrirani sustav nacionalnih specijalizacija, koordinirati raspored zdravstvenih djelatnika i osiguravati potrebe više ustanova za užim profilom stručnjaka.

Uspostava Nacionalnog registra

Planira se i uspostava Nacionalnog registra pružatelja zdravstvene zaštite kao jedinstvene baze podataka o zdravstvenim radnicima, jačanje upravljačkih kapaciteta u zdravstvu, veća mobilnost kadrova, osiguranje dovoljnog broja zdravstvenih radnika i prenošenje administrativnih i tehničkih poslova na nezdravstvene radnike i medicinske sestre.

Liječnike će se rasteretiti administrativnih i tehničkih poslova - tako bi prvostupnici i radiološki inženjeri preuzeli dio tehničkih poslova, a diplomirane primalje vodile bi kontrolu trudnica koje nemaju rizičnu trudnoću. Administrativne poslove preuzele bi medicinske sestre i nezdravstveni radnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara