Uvođenje sankcija: "I velike hrvatske tvrtke posluju s Rusijom, ali ne bi trebalo biti većih problema"

Uvođenje sankcija: "I velike hrvatske tvrtke posluju s Rusijom, ali ne bi trebalo biti većih problema"

Foto: Hina

ZAMJENIK hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović rekao je u srijedu u Zagrebu kako Hrvatska ne očekuje da će doći do većih problema u poslovanju njezinih tvrtki s Rusijom nakon što je Europska unija dogovorila sankcije toj zemlji.

"Nemamo previše tvrtki koje bi direktno bile pogođene tako da će poslovanje biti otežano, ali ne i onemogućeno", rekao je Klisović nakon sjednice hrvatske vlade. "Svi ugovori koji su do sada potpisani, realizirat će se kako su zamišljeni", pojasnio je Klisović.

Što se tiče budućih poslova, ako se tiču segmenata koji su u režimu sankcija, za njih se neće moći sklapati novi ugovori, pojasnio je. Europska unija dogovorila je novi paket sankcija koje bi na gospodarskom planu trebale pogoditi Rusiju, a imaju četiri dijela. To su financijske sankcije, ograničenje pristupu europskom tržištu kapitala za državne banke Rusije, sankcije za vojno-obrambeni sektor odnosno robu vojne namjene i za visoke tehnologije u naftnoj industriji, pojasnio je Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na ruskom tržištu tvrtke poput Atlantic grupe, AD Plastika, Plive, Vindije, Agrokora, Podravke, Končara i Ericsson Nikole Tesle

Na ruskom tržištu posluju velike hrvatske tvrtke poput Atlantic grupe, AD Plastika, Plive, Vindije, Agrokora, Podravke, Končara i Ericsson Nikole Tesle.

Klisović kaže da nema puno tvrtki koje bi bile obuhvaćene sankcijama, ali da ima nekih koje prodaju neborbenu opremu kako što je Šestan Busch koji prodaje vojne kacige. Ta će tvrtka, kaže Klisović, moći realizirati dosadašnje ugovore, ali nove neće moći sklapiti bude li sankcijski režim usvojen kako je sada formuliran. Napominje ipak da su tvrtke zabrinute jer je Ruska Federacija veliki partner s važnim tržištem ne samo za hrvatske nego i europske tvrtke.

Klisović napominje da sankcije još nisu usvojene nego je dogovoren paket sankcija koji bi trebao biti prihvaćen do četvrtka u podne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara