Uz Tuđmanov 93. rođendan: Za većinu Hrvata je i dalje pozitivac

Uz Tuđmanov 93. rođendan: Za većinu Hrvata je i dalje pozitivac

Foto: FAH, Arhiva

93. je obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Rođen je u Velikom Trgovišću 14. svibnja 1922. Bio je povjesničar i političar te prvi hrvatski predsjednik i osnivač HDZ-a. Vodio je hrvatske oružane snage u Domovinskom ratu i smatra se najzaslužnijim za stvaranje hrvatske države. U svijetu i među domaćom oporbom kritiziran je zbog autoritarnog načina vladanja i zbog loše provedene privatizacije.

Povodom obljetnice njegovog rođenja aktualni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u 11:30 sati položio je cvijeće i vijenac pred njegovom rodnom kućom u Velikom Trgovišću. Izaslanstvo HDZ-a predvođeno Karamarkom položilo je vijenac i zapalilo svijeće pred rodnom kućom dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, povodom obilježavanja 93. obljetnice njegova rođenja.

Karamarko je iz Velikog Trgovišća poručio kako je Franjo Tuđman ostvario snove svoga naroda te kako je zaslužan za rušenje hrvatskog berlinskog zida.

"Tražit ćemo konsenzus oko priznavanja Tuđmanovog djela. Nalazimo se pred krajem utakmice, i vodimo", rekao je šef HDZ-a, osvrćući se i na predstojeće parlamentarne izbore.

Istraživanje: Tuđman je najbolji politički lider kojeg je Hrvatska imala

Krajem 2014. godine za Novu TV Ipsos Puls je proveo istraživanje provedeno na 600 ispitanika prema kojemu je Tuđman najbolji politički lider kojeg smo ikad imali.

Čak 68 posto ispitanika Tuđmana smatralo je boljim od Zorana Milanovića. Lošije od Milanovića u usporedbi s Tuđmanom prošao je samo Ivo Sanader: njega je gorim od Tuđmana smatralo 82 posto građana.

Tuđman je  bio bolji od Josipovića za 52 posto ispitanika, a od Stjepana Mesića za 56 posto ispitanika. Boljim od Ivice Račana Tuđmana je ocijenilo 54 posto birača, dok ih je 57 posto smatralo da je Tuđman bolji političar od Jadranke Kosor.

Drugim riječima, birači Tuđmana, 15 godina nakon njegove smrti, smatraju kvalitetnijim političarom od svih demokratski izabranih premijera i predsjednika koji su došli nakon njega.

Za 56 posto Hrvata Tuđman je pozitivac

Generalno gledajući, Tuđman je pozitivac za 56 posto građana. Samo 14 posto ga smatra izrazitim negativcem, dok 27 posto građana smatra da je bio i pozitivan i negativan. Čak 47 posto ispitanika vjeruje da je Tuđman vladao demokratski, dok ih 41 posto ipak priznaje da je bio autokrat. Njih 12 posto po ovom pitanju je neodlučno.

Najbolje ocjene Tuđman je dobio po pitanju uloge koju je odigrao u Domovinskom ratu. U ovoj sferi javnog djelovanja Tuđman je pozitivac za 69 posto građana. No, u ostalim kategorijama ga je pozitivnim ocijenilo manje od 50 posto birača.

Tako samo 19 posto birača smatra da je Tuđman odigrao pozitivnu ulogu u razdoblju privatizacije, a 33 posto misli da je njegova uloga u hrvatskoj ekonomiji bila pozitivna. Kad su u pitanju ljudska prava, Tuđmana pozitivno ocjenjuje 42 posto građana, a 41 posto Hrvata smatra da je Tuđman igrao pozitivnu ulogu po pitanju međunarodnog pozicioniranja Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara