Uz nadu u bolju budućnost, svijeće i tišinu odala se počast Vukovaru: "Trebamo opraštati i živjeti dalje"

Uz nadu u bolju budućnost, svijeće i tišinu odala se počast Vukovaru: "Trebamo opraštati i živjeti dalje"

Foto: Hina

POVODOM Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Zagrebu su se tradicionalno palile svijeće duž Ulice grada Vukovara.

Tradicionalni program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i ove godine nosi istu poruku: I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar.

> Ako ste danas u Vukovaru šaljite nam vaše fotografije na foto@index.hr

"Kao i svaki dobronamjeran čovjek u Hrvatskoj sa sjećanjem na sve što je Vukovar proživio, od velikosrpske agresije, ali ponosni, posebno nakon oslobađanja hrvatskih generala, kada je skinuta stigma s Hrvatske i Hrvatska se obranila u obrambenom Domovinskom ratu. Bez Vukovara ne bi bilo slobodne Hrvatske. Hrvatska je umorna od podjela, ne trebaju nam podjele, trebamo biti zajedno, kao što smo bili zajedno u Vukovaru, Škabrnji, Kninu ili bilo kojem stratištu", poručio je Bandić.

Više od tisuću ljudi okupilo se na raskrižju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice kako bi zapalili svijeću u znak sjećanja na Grad Heroj.

"Djeca u u to vrijeme bila mala, ali prenosi se ono što su njihovi roditelji prošli. Samo zajedništvo, od Dubrovnika do Vukovara i ne treba dijeliti, to je jedan narod, jedna vojska i to će po meni uvijek tako biti", naglasio je bivši branitelj.

"Evo jedna uspomena i jedan pijetet za sve poginule i nestale osobe. Trebamo opraštati i trebamo živjeti dalje. Nikad ne zaboraviti, jer ako se povijest zaboravi, onda se ponavlja", poručila je gospođa koja je zapalila svijeću u Vukovarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogdan je rođeni Vukovarac koji je izbjegao kao maleni dječak. Na ovaj dan je posebno sentimentalan...

"Znači mi puno jer sam ja Vukovarac. S obzirom da nisam mogao otiću u Vukovar ovo je način da sada još jednom iskažem poštovanje žrtvama rata i drago mi je da se večeras ovdje skupilo ovoliko ljudi. U Vukovaru se živi 365 dana u godini, a ne samo danas, samo se na ovaj dan prisjećaju malo više nego inače svega što se tamo dogodilo, ali Vukovar živi svaki dan", poručuje ovaj Vukovarac.

Branitelji iz udruga i klubova Domovinskog rata složni su u jednom: Dan sjećanja je važan i ne smije se nikad zaboraviti.

"Dan sjećanja znači za svakog branitelja jako puno, a trebala bi za i svakog građanina značiti puno. Vi svi znate koliko smo mi žrtava izgubili u Domovinskom ratu, prvenstveno vojnih, a da ne pričamo o civilima, koji su jadni stradali ni krivi ni dužni, zbog neke krive politike. Mi smo bili prisiljeni braniti se, to smo odradili, stvorili smo državu, članicu Europske unije i sada se nadam da idemo prema boljem", ističe Valentino Rajković, predsjednik HVIDRA-e Novi Zagreb..

Uz nadu u bolju budućnost, svijeće i tišinu, Zagreb je i ove godine dostojno obilježio sjećanje na Vukovar i ratna stradanja u Gradu heroja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara