"Uz pomoć medija javnosti poručuju da srednjovjekovna Crkva treba šutjeti, a vjernicima da su zaostali"

Foto: Ilustracija

VINKO MAMIĆ, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica poslao je medijima priopćenje o zdravstvenom odgoju. 

"U ime Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica koja okuplja oko 4000 hrvatskih redovnika i redovnica želim izraziti neslaganje s uvedenim zdravstvenim odgojem u hrvatske škole, odnosno s četvrtim modulom koji se odnosi na spolni odgoj i rodnu ravnopravnost.

U tom smislu u ime hrvatskih redovnika i redovnica upućujem podršku svim roditeljima i udrugama, kardinalu Josipu Bozaniću svim hrvatskim nadbiskupima i biskupima, svim pojedincima i organiziranim skupinama te poduzećima, svima koji se bore da hrvatska mladež u osnovnim i srednjim školama ne sluša naprasno uveden četvrti modul zdravstvenoga odgoja koji je za vjernike i ljude koji se drže naravnoga zakona neprihvatljiv.

Dezorijentiraju vjernike i građane

Ističemo da je zdravstveni odgoj itekako dobro došao u hrvatski obrazovni sustav te pozdravljamo uvođenje prva tri modula, ali podršku dajemo svima onima koji se protive uvedenom četvrtom modulu te traže alternativu.

U demokratskoj Hrvatskoj sadašnji se stav Vlade Republike Hrvatske koja stoji iza zdravstvenog odgoja može nazvati represivnim, a vjernicima se, i svim onim građanima koji se ne slažu s četvrtim modulom, uskraćuje pravo na izjašnjavanje drugačijeg mišljenja. Vladajuće strukture, vješto se koristeći sebi sklonim medijima kojih je u Hrvatskoj najviše, javnosti poručuju da Crkva treba šutjeti jer je srednjovjekovna i ne prati suvremene tijekove 21. stoljeća, a vjernicima poručuju da su zaostali. Pritom nitko iz Vlade ne želi priznati da su u izradi spornoga modula pogriješili proceduralno, stručno i da su uveli program koji je u suprotnosti sa svjetonazorom većine stanovnika koji u Hrvatskoj žive. To je bit problema. Sa željom da dezorijentira i vjernike i ostale građane Vlada ovih dana raznim medijskim spinovima nastoji odvlačiti pozornost od biti problema, kako bi se relativizirali roditeljski prosvjedi.

Tražimo izbor

Tražimo da predstavnici Vlade odustanu od takvih neprimjerenih igara te da u duhu demokracije pristanu na dijalog sa zainteresiranim stranama te da se vjernicima i ostalima koji to žele dadne mogućnost izbora. "

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara