Uznemirujući video: Sirijske vlasti prikrivaju pokolj 248 civila među kojima je bilo žena i djece?

Foto: Human Rights Watch

Upozorenje! U tekstu se nalazi video s uznemirujućim sadržajem!

ORGANIZACIJA za ljudska prava Human Rights Watch objavila je izvješće u kojem su opisani detalji masakra koji se dogodio u Siriju u svibnju. Prema informacijama, sirijske snage ubile su 248 osoba u gradovima Baniyas i al-Bayda.

Opširni izvještaj na 68 stranica temelji se, između ostalog, i na razgovorima s očevicima pokolja. U izvještaju pod nazivom "Nitko nije ostao: Sažetak smaknuća od strane sirijskih snaga u gradu al-Bayda i Baniyas" intervjuirano je 20 osoba. Prema izvješću u gradu Baydu ubijeno je 167 osoba, dok je u Baniyasu ubijena 81 osoba. Među žrtvama su bile majke, djeca, obitelji... Njihova tijela nabacana su na hrpe te su zapaljena, javlja Dail Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se u izvješću tvrdi, većina ljudi pogubljena je nakon što se oslobodilačka vojska povukla iz područja gdje se sukobila sa sirijskim snagama. Do sukoba je došlo 2. svibnja, a nakon borbe oslobodilačka vojska napustila je područje. Sirijske snage kasnije su pregledavale kuće u gradovima. Muškarce su izdvajali te ih okupili na jednom mjestu i ubili. U izvješću stoji da su među pogubljenima 23 žene i 14 djece. Strahuje se da je broj poginulih bio zapravo puno veći jer je teško pristupiti tom području i pretražiti ga.

Sirijska vlada tvrdi kako su oni ubijali jedino teroriste, a ministar Ali Haidar kazao je za Wall Street Journal kako je moguće da su u operacijama napravljene greške koje državni odbor istražuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara