Vakula o promjenjivom i kišnom (ne)vremenu: I ovo je ljeto?!

Vakula o promjenjivom i kišnom (ne)vremenu: I ovo je ljeto?!

Foto: Hina

PREMDA je srednja temperatura zraka i u lipnju i u dosadašnjem dijelu srpnja bila viša od prosječnih vrijednosti, gdjegod i znatnije, željni sunca i vrućine ove su godine rijetko kada bili zadovoljni. Sljedećih će dana još i manje! Ali ima nade...

Pozor - ponegdje obilna kiša!

Premda su neki još pod dojmom nedavnih lokalnih nevremena - s  grmljavinom, munjama, kratkotrajnom, ali obilnom kišom, olujnim udarima vjetra, pa i pijavicama i tučom, u ovome će tjednu sličnih pojava biti još. Ponegdje i danas, a još češće sutra kada je vrlo velika vjerojatnost mjestimične obilne kiše, posebice na sjevernom Jadranu i u gorju, ali nije isključeno ni drugdje – poslijepodne osobito u Dalmaciji. Pritom će u samo nekoliko sati u mnogim mjestima pasti više od 30 litara kiše po četvornome metru, a ponegdje vjerojatno i više od 60! Ne smije iznenaditi ni moguća vijest o rekordnim srpanjskim dnevnim količinama kiše.

Sutra ponegdje toplo, ali i hladno!

Promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno vrijeme te dotok hladnijeg zraka sutra će uzrokovati i relativno veliku razliku u temperaturi zraka između istočnih i zapadnih krajeva. U istočnoj će Hrvatskoj i većem dijelu Dalmacije najviša temperatura zraka biti i do 27°C, dok će u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu biti oko 20°C, mjestimice i niža.

Koliko je to česta pojava možda najbolje svjedoči podatak iz analize dosadašnje najviše temperature zraka. Primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Rijeci, gdje svakodnevna mjerenja postoje od 1948. godine, najviša temperatura zraka na dan 10. srpnja samo je pet puta do sada bila niža od 22°C, a 11. srpnja samo dva puta – 1969. i 1992. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podjednako je rijetka i pojava najviše dnevne temperature zraka niže od 20°C na postaji Zagreb Maksimir – na dan 10. srpnja samo dva puta, 1965. i 1969. godine, a mjerenja postoje od 1949. godine.

Na priloženoj slici vidljiv je hod najniže i najviše dnevne temperature zraka u Zagrebu u dosadašnjem dijelu srpnju, kao i najvjerojatnija prognoza za sljedeće dane, te odstupanje od prosječnih višegodišnjih vrijednosti za razdoblje 1981.-2010. godine. Najniža dnevna temperatura, najčešće u ranim jutarnjim satima, znatno je manje promjenljiva od najviših dnevnih, uglavnom kasnoposlijepodnevnih vrijednosti, koje nastavljaju s gotovo skokovitim promjena, sličnim onima u prošlim mjesecima.

Upozorenja na opasne vremenske pojave!

Osim raznolike temperature i količine oborine, sljedećih će dana biti i promjenljiv vjetar. Podrobnija upozorenja, posebice za pomorce, koje pripremaju prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a poslušajte na ovdje i pogledajte na stranicama DHMZ-a, a ne zaboravite pratiti i upozorenja na opasne vremenske pojave. O većini njih upoznat će vas dr. sc. Branka Ivančan Picek u emisijama Vrijeme, nakon Dnevnika 2 i 3 te u vremenskoj prognozi nakon Regionalnog dnevnika, a još više podrobnosti za pojedina područja Hrvatske prognostičari DHMZ-a objavljuju na internetskim stranicama MeteoAlarma.

U sljedećem tjednu toplije i stabilnije

Promjenljivo vrijeme, uz čestu kišu, srećom sve manje čestu i obilnu, potrajat će do početka sljedećega tjedna, u kojem će i temperatura zraka ponovno znatnije porasti pa će u drugoj polovini gotovo sigurno biti i vrućih dana.

I dok se gotovo svakodnevno, barem ponegdje u Hrvatskoj, suočavamo s kojekakvim vremenskim neprilikama, sezonske prognoze uporne su u nastavku iznadprosječne topline. No je li to i kakva utjeha kada nema dugotrajnijeg stabilnog i suhog vremena?!

Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a / Meteo kutak HRT-a

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara