Val hladnoće zahvatio istok Europe: Temperature ispod ništice, snijeg i nevrijeme u Rumunjskoj

Foto: Weather Online, Crometeo

VAL HLADNOĆE zahvatio je velik dio istočne Europe, baltičkih zemalja i Skandinavije. Centar prostranog polja povišenog tlaka zraka postupno se s područja Skandinavije premješta prema istočnoj Europi, dok se ciklona nalazi nad Crnim morem i Turskom. Između ta dva sustava velika količina hladnog euroazijskog kontinentalnog zraka preplavljuje je istočnu Europu, javlja Crometeo.

O preuranjenoj hladnoći svjedoče jutros izmjerene minimalne temperature zraka na starom kontinentu. Mraz je zabilježen u većem dijelu europskog dijela Rusije, Skandinavije, baltičkih zemalja, te ponegdje u Češkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Ukrajini. U Finskoj i Bugarskoj temperature su se jutros spuštale do -6°C, a osobito je hladno jutros bilo u Rumunjskoj gdje su se u gorju temperature spustile do zimskih -7°C.Blizina ciklone, u kombinaciji s dotokom hladnog zraka s istoka, u Rumunjskoj zadnja dva dana podržava izrazito nestabilno vrijeme. U srijedu ujutro velik dio zemlje pogodilo je jako nevrijeme. Rumunjski meteorološki Zavod izdao je upozorenja za jaku kišu, olujan vjetar i vrlo niske temperature zraka. Olujni vjetar s udarima preko 100 kilometara na sat puše u obalnom dijelu zemlje, a vjetar je mnogo problema donio glavnom gradu Bukureštu; rušio je stabla i električne vodove pa su vatrogasci morali intervenirati u mnogim dijelovima grada. Na čitavom području Karpata, u Moldaviji i Transilvaniji tijekom srijede pada snijeg i susnježica, a prvi snježni pokrivač sezone zabilježen je čak i u naseljenim područjima. Niti u nekim nižim dijelovima sjeveroistoka Rumunjske temperature tijekom srijede neće prelaziti 5°C, a u planinskom će području cijeli dan ostati ispod 0°C, u višem gorju i ispod -5°C. Meteorolozi ističu da su temperature niže od klimatološkog prosjeka za više od 10 stupnjeva Celzijevih.

Vrlo hladno za dio godine u Rumunjskoj i Bugarskoj ostat će i sljedeća tri dana. Tek krajem vikenda i početkom sljedećeg tjedna temperature će se vraćati u normalu, ali osjetnijeg zatopljenja neće biti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara