Val prosvjeda i rasnog nasilja: Ministar pravosuđa obećao temeljitu istragu ubojstva u Fergusonu

Foto: Hina

AMERIČKI ministar pravosuđa prilikom posjeta Fergusonu obećao je temeljitu istragu ubojstva afroameričkog tinejdžera koje je izazvalo val prosvjeda i rasnog nasilja u tom predgrađu St Louisa u Missouriju.

Nenaoružanog Michaela Browna (18) ustrijelio je 9. kolovoza bijeli policajac što je dovelo do prosvjeda koji su povremeno postajali nasilni te do uvođenja policijskog sata i raspoređivanja američke nacionalne garde radi održavanja mira.

Ministar Eric Holder u Fergusonu se sastao s lokalnim pravosudnim dužnosnicima i dužnosnicima FBI-a koji istražuju slučaj, kao i s građanima.

Holder je poručio stanovnicima Fergusona da je Ministarstvo pravosuđe odlučilo rasporediti "najiskusnije agente i tužitelje" na taj predmet, ali da i lokalne vlasti moraju biti uključene u slučaj.

"Nadamo se da će neovisnost i temeljitost naše istrage unijeti mir u napetosti u Fergusonu", napisao je Holder u tekstu objavljenom u listu St Louis Post-Dispatch.

"Moramo zaustaviti nasilje"

"Prvo mora doći do zaustavljanja nasilja", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu pred velikom porotom započelo je iznošenje dokaza na temelju kojih će se odlučiti hoće li se protiv policajca koji je ustrijelio Browna podići optužnica, prenose lokalni mediji. Postupak se odvija iza zatvorenih vrata i mogao bi trajati mjesecima.

U sukobima tijekom protekle noći uhićeno je 47 osoba nakon što je na ulice ponovno izašlo nekoliko stotina osoba.

Policijski kapetan Ron Johnson kazao je da je kod prosvjednika pronađeno i oduzeto ručno vatreno oružje.

Johnston je pohvalio je lokalne vjerske vođe i vlasti što su pomogle ublažavanju napetosti.

Vijeće Europe osudilo kršenje ljudskih prava u Fergusonu

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjoern Jagland osudio je u četvrtak pretjeranu upotrebu sile i uhićenja novinara prošlog tjedna u nemirima u Fergusonu, u SAD-u, izražavajući zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava.

SAD je usvajanjem statusa promatrača u Vijeću Europe, paneuropske institucije za zaštitu temeljnih sloboda, "pristao braniti načela i vrijednosti naše organizacije", rekao je Jagland u priopćenju.

Jagland je "posebno zabrinut pretjeranom upotrebom sile koja se pripisuje policiji i uhićenjima mirnih prosvjednika među kojima i novinara koji samo obavljaju svoju dužnost".

"Te činjenice predstavljaju prepreku poštivanju ljudskih prava, u prvom redu prava na okupljanje i slobodu govora", istaknuo je on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara