Vandali ubacili kiselinu u fontanu i ubili šibenske kornjače

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

TRI KORNJAČE su uginule nakon što je nepoznati počinitelj ulio kiselinu u šibensku fontanu kod crkve Gospe van grada. Još se uvijek ne zna hoće li ostale životinje, a u fontani ih je bilo više od pedeset, preživjeti.

"Doživio sam živčani slom kad sam čuo da su nam tri kornjače uginule jer je netko ubacio kiselinu u fontanu. Nemamo pojma što je točno ubačeno ni što će biti s ostalih pedesetak kornjača i riba", rekao je za sibenik.in direktor tvrtke Zelenilo, Siniša Burić, koji proteklih osam godina tropske i druge kornjače uzgaja u toj fontani.

Još se ne zna o kakvoj se kiselini radi. Prema riječima vlasnika, trava je požutjela, a kamen pobijelio. U fontani se nalazi preko 50 žutousnih i crvenousnih kornjača i drugih vrsta, kao i ribica. Postale su prava turistička atrakcija Šibenika. Zadnjih osam godina Zelenilo dovodi nove kornjače te brine o starima. Samo na hranu mjesečno se troši oko dvije tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne bih se čudio da je riječ o istoj ekipi koja je pjenu ubacivala u druge fontane, a objavama u medijima samo su dobili krila. Kiselina je ubačena prije par dana, jer trava je promijenila boju još jučer. Ostale životinje nemamo gdje smjestiti, to je njihov jedini dom već dugi niz godina", rekao je Burić.

Prije dvije godine netko je sustavno krao šibenske kornjače no ovog puta stvar je mnogo ozbiljnija jer netko namjerno riskira pomor kornjača.

"Nadam se da taj netko zna da je po zakonu kazna za umorstvo životinje dvije do pet godina zatvora", upozorio je Burić, u nadi da će policija otkriti počinitelja.

Policija ne istražuje tko je i kako otrovao kornjače jer im nije prijavljeno kazneno djelo

Šibenska policija danas nije istraživala tko je ulio kiselinu u fontanu jer im nitko još nije prijavio da je počinjeno kazneno djelo, piše sibenik.in. S obzirom na to da je poznato tko je vlasnik fontane, nisu imali potrebe bez prijave pokretati kriminalističko istraživanje niti nakon medijskih napisa o tom događaju.

Budući da je vlasnik već uklonio kornjače pitanje je hoće li kriminalisti u fontani kasnije pronaći uzrok otrovanja. Policija će eventualno moći pogledati snimke s obližnjih nadzornih kamera te potom podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja.

Ako su životinje ubijene bez razloga kazna za to kazneno djelo je do godine dana zatvora. Dvije godine zatvora predviđene su ako su životinje ubijene iz koristoljublja, a ako su stradale iz nehaja, počinitelj može iza rešetaka provesti šest mjeseci. Policija također može podnijeti i prijave za kaznena djela protiv okoliša jer je još jučer biljni pokrov u fontani bio crvene boje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara