Varga: Firmi Gras Savoye smo dali posao jer su nas uvjerili da jako dobro poznaju tržište

Varga: Firmi Gras Savoye smo dali posao jer su nas uvjerili da jako dobro poznaju tržište

Foto: Hina

"NAKON svih dosadašnjih iskustava dodatno provjeravam procedure i zakone. Po pitanju posrednika u osiguranju postupili smo po uputi Ministarstva gospodarstva po kojoj se Zakon o javnoj nabavi ne može primijeniti na posredništvo koje je regulirano Zakonom o osiguranju.

Tvrtka Gras Savoye Hrvatska je samoinicijativno napravila opsežno dubinsko istraživanje tržišta osiguranja i aktuarskih izračuna te donijela zaključak da polovica bolnica nemaju pokrića koja po zakonu moraju imati. Uvjerili su nas da jako dobro poznaju tržište i tematiku", napisao je ministar Varga na Facebooku, koji kaže da je njegov cilj da se sav novac koji se prikuplja za liječenje optimalno iskoristi.

Podsjećamo, u javnoj nabavi osiguranja za zdravstvene ustanove Ministarstvo zdravlja angažiralo je tvrtku Hrvoja Vojkovića Gras Savoye za usluge posredovanja u osiguranju, pisao je Poslovni dnevnik. Ovaj posao posredovanja vrijedan je oko 7 milijuna kuna, dok je ukupna javna nabava za zdravstvene ustanove teška oko 50 milijuna kuna. No, ministar Siniša Varga odluku o angažmanu Grasa Savoye donio je bez javnog natječaja, iako u Hrvatskoj na tržištu posluje 41 tvrtka koja se bavi tim poslovima.

"Jesam i bit ću tvrdoglav i ustrajan u izbijanju korupcije i ekstraprofita parazita nakačenih na sustav zdravstva kojima se očigledno promjene na kojima inzistiram ne sviđaju", zaključio je Varga.

"Provodi se sanacija zdravstvenih ustanova što je izrazito težak zadatak"

Uoči sutrašnje sjednice Vlade, na čijem će zatvorenom djelu biti donesena odluka o razrješenju nekoliko ravnatelja bolnica, ministar zdravlja Siniša Varga kratko je komentirao kako su novi ravnatelji birani prema konzultacijama, životopisima i dosadašnjoj suradnji.
Demantirao je kako se radi o obračunu s bivšim ministrom Ostojićem ili da je riječ o unutarstranačkim sukobima.
 
"Ne, ne ma kakvi, to je daleko od bilo kakve istine. Provodi se sanacija zdravstvenih ustanova što je izrazito težak zadatak i ovim putem svima koji su do sad surađivali i koji će surađivati na tome i preuzeti to teško breme na svoja pleća, da poboljšaju sustav zdravstva unutar zadanih financijskih okvira, neka svatko napravi koliko može", poručio je Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varga dodaje kako je svatko, pa i članovi Sanacijskih vijeća, podložan smjeni, a od novih ravnatelja očekuje da će u narednom periodu uspjeti nešto promijeniti. Nije htio komentirati činjenicu da ipak neće biti smijenjen ravnatelj KBC-a Split.

"Sve ću moći komentirati nakon sjednice Vlade", kratko je poručio.

U sklopu sanacije zdravstvenih ustanova Varga očekuje kako će mnogo promijeniti u sustavu zdravstva, a kako bi pacijentima osigurali kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu do ljeta najavljuje smanjenje listi čekanja.
 
"Vjerujem da imamo novi sustav zdravstva i novi zamah za boljitak sustava zdravstva za naše pacijente", rekao je ministar.Varga se još jednom osvrnuo na kaznu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa koje ga je kaznilo s 20 tisuća kuna zbog pogodovanja udruzi na čijem je bio čelu, dok je istovremeno bio u HZZO-u i Ministarstvu.

"Napravljena je politička procjena da sam ostavio loš umjetnički dojam. Prihvaćam da je moj dojam u javnosti vrlo loš i prihvatit ću to kao kritiku, radit ću na tome da se moj dojam u javnosti maksimalno poboljša", rekao je Varga.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara