Varga zastupnicima u Saboru: Ispričavam se, hrvatski mi nije materinji jezik

Varga zastupnicima u Saboru: Ispričavam se, hrvatski mi nije materinji jezik

Foto: Hina

NOVI ministar zdravlja Siniša Varga svoj prvi nastup u Saboru iskoristio je danas kako bi se unaprijed ispričao za moguće gramatičke pogreške, objasnivši da je odrastao u Kanadi i da mu hrvatski nije materinji jezik.

"Hrvatski mi nije materinji jezik. Odrastao sam u Kanadi pa se unaprijed ispričavam ako ću koji puta izreći koju gramatičku grešku", kazao je Varga, obrazlažući prijedlog izmjena Zakona o lijekovima.

Podsjetio je da je ulaskom Hrvatske u EU ukinuto odobravanje lijekova na nacionalnoj razini, koje je preneseno u centralizirani sustav EU.

Kako ne bi došlo do problema u opskrbi lijekovima za teške bolesti, Vlada predlaže da već proizvedeni lijekovi ostanu u prometu do isteka roka trajanja.

Ivan Šuker (HDZ) ministra je upitao koliki je ukupan dug države za lijekove s 1. srpnja, no Varga mu nije mogao precizno odgovoriti pa je najavio pisano očitovanje.

Saborski zastupnici odradili žurno nekoliko zakona

Sabor je danas ekspresno odradio nekoliko zakona. Od novog ministra zdravlja Varge mogli smo čuti da se ne snalazi u hrvatskom jeziku, a HDZ-ova Đurđica Sumrak stala je u obranu djedova i baka.

Zastupnici su sjednicu jutros započeli raspravom o Zakonu koji bi trebao biti okvir za povlačenje novca iz Eu fondova. Vlada traži da se Zakon donese po hitnom postupku, a oporba naravno kritizira Vladu jer misli da nisu dovoljno iskorišteni fondovi. HDZ-ov Goran Marić.

"Jedino je opravdano da smo ovaj Zakon imali s datumom ulaska u Europsku uniju i ne postoji niti jedan razlog zašto to nije tako i što je onda od 1.7. prošle godine do danas radilo Ministarstvo i sada u tri dana treba donijeti po hitnom postupku. Maturanti su polagali maturu, da je bilo iz Politike i gospodarstva pitanje Što je zadaća Ministarstva regionalnog razvoja? ja sam uvjeren da niti jedan učenik ne bi dao odgovor."

HNS-ov Srđan Gjurković objašnjava da se Zakon nije mogao donijeti prošle godine zbog procedure koju je Europska komisija usvojila tek u svibnju ove godine.

"S obzirom da je cilj društveni i gospodarski razvoj, gospodarski rast, konkurentnost, veća stopa zaposlenosti i inovativnosti, dakle ti ciljevi se ovim zakonom ostvaruju i ostvarivat će se i sa operativnim programima, odnosno korištenjima fondova. Mi u tom segmentu ne kasnimo."

Saborski zastupnici raspravili su i Zakon o privremenom uzdržavanju. HDZ-ovoj Đurđici Sumrak zasmetalo je što umjesto oca ili majke koji ne ispunjavaju svoje obveze, uzdržavanje moraju preuzeti i baka ili djed.

"Ako je roditelj koji je dužan uzdržavati zdrav intelektualno, fizički i na sve druge načine, ali neće, bezobrazan je, neodgovoran je, neće, pa strpajte ga u zatvor, uzmite mu sve, pa zašto sve svaljujete na baku i dedu, pa zar su oni odgovorni? Pa nije to trgovačko društvo."

Zamjenica ministrice socijalne politike Maja Sporiš:"U pravnom poretku RH baka i djed kao obveznici uzdržavanja postoje od 2003., to stoji u Obiteljskom zakonu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu našao se i zakon o šumama, a pojedini zastupnici izrazili su zabrinutost zbog mogućih malverzacija tj. da će se šuma na određenim lokacijama prenamjenjivati u građevinsko zemljište.

Sabor: Zakon o golfu, ne o šumama

Oporbeni, ali i nezavisni saborski zastupnici kritizirali su danas Vladin prijedlog izmjena Zakona o šumama, tvrdeći da se zapravo radi o zakonu o golfu, odnosno zakonu kojim se želi pogodovati tajnovitim investitorima.

Hrvatskoj, kaže nezavisni Damir Kajin, trebaju investicije i nitko nije protiv golfa, ali je protiv apartmanizacije, mešetarenja, pogodovanja bilo kome.

Kajin se protivi predloženom zakonu i naziva ga "zakonom jedne političke elite, ne ljudi koji vode ministarstvo poljoprivrede, nego turizma"

Pita se i tko je 'bacio oko' na lokacije od Istre na dalje i zna li se neki potencijalni investitor koji treba sudjelovati u "jednoj tako perfidnoj pljački Hrvatske".

Zoran Vasić (SDP) smatra da je predloženo zakonsko uređenje gradnje golf igrališta i kampa na šumi i šumskom zemljištu "trenutno najbolji model". Njime je, kaže, osigurana zaštita šuma i šumskog zemljišta uz mogućnost ostvarivanja svrhe predviđene prostornim planom i realizacije investicijskih projekata.

Đurđica Sumrak (HDZ) ne dijeli takvo mišljenje.

Ne čini li vam se da je ovo zakon pisan isključivo zbog golf igrališta, zbog nekih tajnovitih investitora kojima ne znamo imena, to su neki u sjeni, pita Sumrak?

"Upravljati, ne prodavati", tako je bit predloženog zakona sažeo ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Ministar kaže da će izmjene zakona omogućit izgradnju kampova i golf igrališta koji su prostornim planom predviđeni na šumi i šumskom zemljištu, s tim da će površine ostati u šumskogospodarskom području.

Neće biti promjene vlasništva zemljišta, a omogućit će se izgradnja sadržaja potrebnih za podizanje razine turističke ponude i privlačenja novih investitora, uvjerava ministar.

"Posebna namjena šuma čuvat će se tako što će namjena biti za kamp ili golf, a katastarski se kulture neće mijenjati te će takve površine i dalje ostati šumom u vlasništvu države i njima će gospodariti trgovačko društvo Hrvatske šume. Pojednostavljeno, upravljati, ne prodavati", zaključio je Jakovina.

Ministar kaže da se zakonom želi ubrzati postupak raspolaganja državnim šumskim zemljištem kako bi se privukli investitori s kvalitetnim projektima, potaknulo gospodarstvo i novo zapošljavanje.

Pojednostavljuje se postupak izdvajanja šumskog zemljišta iz šumskogospodarskih područja na način da se to omogućuje donošenjem prostornog plana, do sada je bio propisan dvostruki postupak - ministarstvo je prvo davalo mišljenje na prostorni plan, a poslije se provodio postupak izdvajanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara