Vatikan podupro francuske biskupe u borbi protiv gay brakova: "Dijete mora rasti uz oca i majku"

Vatikan podupro francuske biskupe u borbi protiv gay brakova: "Dijete mora rasti uz oca i majku"

Foto: AFP

ČELNIK vatikanskog Odbora za obitelj, biskup Vincenzo Paglia, podržao je biskupe Katoličke crkve u Francuskoj u obrani obiteljskih vrijednosti dan nakon što su udruge za zaštitu ljudskih prava "molitvu za Francusku" nazvale homofobičnom.

Jučer se u francuskim crkvama čitala molitva u kojoj je stajalo da dijete mora izvlačiti "potpunu korist od ljubavi oca i majke" čime se Crkva svrstala u oporbu francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu koji želi legalizirati istospolne brakove i tim parovima dopustiti usvajanje djece.

"Francuski biskupi imaju pravo inzistirati da djeca 'rastu uz oca i majku'"

"Francuski biskupi imaju pravo inzistirati da djeca 'rastu uz oca i majku'", kazao je Paglia za Radio Vatikan. "Nitko ljudima ne želi negirati njihova prava. No, brak je nešto drugo, a obitelj je rezultat braka", kazao je biskup te dodao kako je izazov za Crkvu da se ta kulturna i religijska mreža sačuva u svakom kutu "našeg planeta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se počne uništavati 'mi' koje se nalazi u obitelji, tada se u pitanje dovodi struktura cijelog društva", kazao je Paglia koji smatra da su snažne obiteljske veze i financijska pomoć roditelja spasile mnoge mlade ljude u ekonomskoj krizi.

Dvije trećine Francuza podržava legalizaciju istospolnih brakova

Grupe za zaštitu prava homoseksualaca su žestoko kritizirale tekst "molitve za Francusku". "Poruka koju je poslala Crkva je samo 'zamaskirana' diskriminacija i homofobija", kazao je jedan od vođa udruge SOS Homophobie, Michael Bouvar. Udruga Francuskih sekularnih obitelji je takav potez nazvala oživljavanjem ideološkog rata oko obitelji protiv novoizabrane ljevičarske većine.

No, ankete pokazuju da se po ovom pitanju Crkva nalazi na suprotnoj strani od većine Francuza. Čak dvije trećine ispitanih podržava istospolne brakove, dok 53 posto podržava da se tim parovima dozvoli posvajanje djece. Većina Francuza dolazi iz katoličkih obitelji, no samo njih pet posto redovito ide u crkve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara