Već godinama na internetu pokušavaju prodati otok u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Već godinama na internetu pokušavaju prodati otok u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Screenshot: Privateislandsonline.com

NA INTERNETSKOJ stranici Private Islands Online, specijaliziranoj za, kako joj i same ime kaže, prodaju privatnih otoka, prodaje se otok u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Radi se o otoku koji se nalazi u jezeru Kozjak, a koji je u privatnom vlasništvu. Vlasnici otoka za njega traže 350.000 eura, a pokušavaju ga prodati već godinama, o čemu je Index pisao i ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oglasu se izričito navodi kako se otok nalazi u Plitvičkim jezerima, "jednom od najpoznatijih svjetskih nacionalnih parkova". Ujedno se navodi kako se radi o jedinom otoku koji se nalazi u sklopu nacionalnog parka.

Vlasnici otoka na prodaju nude i obližnje kopneno zemljište u blizini otoka. No, kupca im je vjerojatno teško pronaći jer se na toj zemlji, kako se navodi i u oglasu, ništa ne smije graditi: "Prema hrvatskom zakonu, nije dozvoljeno podizanje građevina unutar nacionalnog parka. Direktor Plitvičkih jezera ponudio nam je i zamjenu parcela, tako da možete slobodno izabrati i neko drugo zemljište koje bi radije kupili. Možda na margini nacionalnog parka gdje bi možda mogli dobiti dozvolu za izgradnju vikendice".

Da je otočić u jezeru Kozjak uknjižen kao privatno vlasništvo za Novi list je potvrdila i Lidija Bertović, ravnateljica Plitvičkih jezera. "U ovom trenutku provjeravamo još dva ključna podatka, koja su nam potrebna za donošenje odluke o daljnjim koracima koje ćemo poduzeti", poručuje Bertović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara