Već pet godina na tronu: Angela Merkel i dalje najmoćnija žena na svijetu

Već pet godina na tronu: Angela Merkel i dalje najmoćnija žena na svijetu

Foto:  FAH

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel je i dalje, petu godinu zaredom, najmoćnija žena na svijetu, ispred Hillary Clinton i Melinde Gates, pokazao je godišnji popis časopisa Forbes objavljen u utorak.

Predsjednica Središnje banke Sjedinjenih Država (Fed) Janet Yellen je s 2. pala na 4. mjesto, a na petom je Mary Barra, generalna direktorica General Motorsa.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde je s 5. prešla na 6. mjesto, a brazilska predsjednica Dilma Rousseff je 7.

"Merkel je u prosincu 2014. osvojila treći četverogodišnji mandat na čelu najdinamičnije zemlje Europe", pojašnjava Forbes i naglašava da je ona pobijedila nacionalnu recesiju tijekom svjetske gospodarske krize, a sada je u žiži napora pomoći Grčkoj da pokrene svoje gospodarstvo.

Sljedeće godine Angela dobiva konkurenciju

Prema Forbesu u 2016. ju može ugroziti jedino Hillary Clinton, koja je prošle godine bila na šestom mjestu godišnjeg popisa 100 najmoćnijih žena svijeta.

Na popis je ove godine ušlo 19 novih imena, među kojima američka pjevačica Taylor Swift, koja je s 25 godina najmlađa na tom popisu.

Na popisu se nalazi osam čelnica država i 15 milijarderki.

Među onima koje su ove godine ispale s popisa je američka pjevačica Lady Gaga, mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi i brazilska manekenka Gisele Bundchen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara