Veći broj ministarstava: Slovenski parlament potvrdio novi zakon o vladi

Foto: Hina

NOVA slovenska vlada koju će formirati premijer Miro Cerar imat će 14 ministarstava, te od jednog do tri ministra bez resora, prema novom zakonu o vladi koji je u četvrtak većinom glasova prihvatio parlament.

Dio oporbe glasovao je protiv, navodeći da nova parlamentarna većina povećanjem broja ministarstava u odnosu na raniji zakon daje loš uzor javnoj upravi.

Vladajuća većina tvrdi da se javna administracija zbog većeg broja ministara u vladi neće povećavati.

Novim se zakonom ponovo predviđa uvođenje ministarstva za javnu upravu, te ministarstva za okoliš i prostor, dok će se neka druga sada postojeća ministarstva reformirati.

Premijer nove vlade Miro Cerar završava koalicijske pregovore o sastavu nove vlade s koalicijskim partnerima, Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Socijalnim demokratima (SD). Očekuje se da će koalicijski ugovor triju stranaka u budućoj vladi biti potpisan početkom idućeg tjedna, a nova vlada u parlamentu bi mogla biti potvrđena sredinom rujna.

Slovenski politički analitičari ne najavljuju većih političkih promjena u djelovanju nove vlade u odnosu na raniju. Cerar je najavio da će glavna zadaća njegove vlade biti izlazak iz krize i stabilizacija javnih financija, a inzistira na uvažavanju načela pravne države, moralnoj obnovi politike i borbi protiv korupcije.

Cerarova stranka na izborima 13. srpnja osvojila je uvjerljivu relativnu većinu u novom parlamentu, ali analitičari tvrde da će u roku od godinu dana morati pokazati konkretne rezultate, inače će joj javna potpora brzo pasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara