Većina Slovenaca za eutanaziju, ali bi samo četvrtina pristala da ih se eutanizira

Većina Slovenaca za eutanaziju, ali bi samo četvrtina pristala da ih se eutanizira

Foto: Index

ODNOS Slovenaca prema eutanaziji proturječan je pa njih 57 posto načelno podržava mogućnost skraćenja života pacijenata koji nemaju izgleda za ozdravljenje, dok bi samo četvrtina sama pristala da ih eutanaziraju, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Javna rasprava o tom pitanju postala je aktualna pošto je nedavno liječnik ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) osumnjičen da je umirućem pacijentu dao mješavinu kalija i morfija i tako mu skratio muke. Zbog toga je otpušten iako je negirao optužbe tvrdeći da mješavinu jest pripremio, ali je pacijentu nije dao već je tako drastičnom provokacijom kanio upozoriti na nesporazume i slabu komunikaciju osoblja na svome odjelu.

Samo načelno liberalni

U anketi koju je objavilo "Delo", 57 posto ispitanika potvrdno je odgovorilo na pitanje podržava li eutanaziju. Dodatno pitanje pokazalo je da dvije trećine ispitanika eutanaziju shvaća kao aktivan prekid života pacijenta koji je neizlječivo bolestan, trpi jake bolove i želi okončati muke. Za preostalu trećinu ispitanika eutanazija je slučaj klinički mrtvog pacijenta kojega liječnici uz pristanak obitelji "isključe" s aparata što ga umjetno održavaju na životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanje je pokazalo je da više od polovice ispitanika ima načelno "liberalno" stajalište prema eutanaziji, ali da se to promijeni ako ih se pita bi li sami pristali da im se skrati život.

U hipotetskoj situaciji u kojoj bi se sami našli u bezizlaznoj situaciji i na samrtnoj postelji, većina bi se odlučila za nastavak održavanja života i ublažavanje bolova, a manje njih na mogućnost da dobiju smrtnosnu injekciju, navodi vodeći slovenski dnevnik.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara