Veliki dani za mirenje Srbije sa susjedima: "Došao je, eto, red i na novi korak naprijed"

Foto: Blic

VELIKI dani za odnose Srbije sa susjedima. Nakon što su parafirali sporazum s Kosovom, a predsjednik Tomislav Nikolić ispričao se za zločine u ratu devedesetih, Beograd radi i na poboljšanju odnosa sa Zagrebom. U nedjelju u Hrvatsku stiže prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji će se u ponedjeljak sastati s predstavnicima hrvatskog državnog vrha.

Potpredsjednik srbijanske Vlade u ponedjeljak će sjesti za stol s cijelim hrvatskim državnim vrhom. Razgovarat će s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, ministrom obrane Antom Kotromanovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić koja vjeruje da će susret obilježiti napredak u već otvorenim temama.

"Pitanje nestalih, pitanje gospodarske suradnje i situacije kada hrvatska postaje punopravnom članicom EU i izlazi iz CEFTA-e i treće je pitanje europske suradnje odnosno europskog puta Srbije", objasnila je hrvatska ministrica Pusić. Do ovog posjeta dolazi nakon što su se počeli popravljati odnosi sa Sarajevom i nakon isprike predsjednika Tomislava Nikolića za zločine i Srebrenicu.


"Ispričavam se za zločine koje je u ime našeg naroda i države učinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda", rekao je Nikolić.

Nakon totalnog zahlađenja odnosa Hrvatske i Srbije zbog tamošnjih oštrih izjava o oslobađanju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača došao je, eto, red i na novi korak naprijed. Iako su predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić održavali redovite kontakte i prijateljskim gestama topili led, dolaskom Nikolića sve je zamrznuto. No, sad je ponovno vrijeme za novu fazu odnosa. Dolazak Vučića mnogi već smatraju prethodnicom za sastanak Josipović - Nikolić. Srbijanski predsjednik ljutio se što su se premijeri sastali prije predsjednika i govorio da je spreman na susret s hrvatskim kolegom. Hrvatski šef države u posljednje vrijeme ponavljao je da obojica moraju osjetiti da je došlo vrijeme da zajedno sjednu za stol.

"Ja sam uvjeren da će za to doći vrijeme. Najprije učinimo nešto na drugim razinama i neka predsjednički sastanak zaista bude kruna jednog novog početka u odnosima dviju zemalja", zaključio je Josipović. Ako toliko godina nakon rata nije došlo vrijeme, onda je došlo kad Hrvatska broji dane do ulaska u Europsku uniju, a Srbija s nestrpljenjem očekuje datum početka pregovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara