Venecijanska komisija: Postojeći ustav FBiH nije funkcionalan, potrebna je reforma

Venecijanska komisija: Postojeći ustav FBiH nije funkcionalan, potrebna je reforma

Foto: venice.coe.int

CJELOVITA reforma ustava Bosne i Hercegovine bila bi najbolji način da se riješi pitanje provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", no za to trenutačno nema političke volje i treba reformirati barem ustav Federacije BiH, ocijenio je predsjednik Venecijanske komisije Thomas Markert u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" od srijede.

Od početka tjedna Merkert je s nekoliko drugih članova Venecijanske komisije boravio u Sarajevu kako bi s predstavnicima političkih stranaka razgovarao o promjenama ustava FBiH na temelju preporuka sastavljenih ranije ove godine uz potporu veleposlanstva Sjedinjenih Država u BiH.

Reforma ustava FBiH iznimno je važna jer je jasno da postojeći ustav nije funkcionalan, stajalište je Venecijanske komisije koja je savjetodavno tijelo Vijeća Europe, potvrdio je Merkert.

"Taj je entitet u stalnoj financijskoj krizi jer sustav troši previše novca, a onda ne ostaje dovoljno za potrebe građana", rekao je.

Iznimno je važno to što su preporuke za promjenu ustava FBiH rezultat rada skupine domaćih pravnih stručnjaka čiji su članovi zauzeli "fer i realističan pristup", istaknuo je Merkert.

Ti su stručnjaci proteklog ljeta predstavili dokument s više od 180 preporuka za ustavne promjene, a njihova je bit da se Federacija BiH učini jednostavnijim sustavom u kojemu će se lakše donositi odluke.

"Mi smo dali veoma dobru ocjenu, nije to konačan tekst no čini se veoma dobrom osnovom za dalji rad", kazao je Merkert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno je ipak pitanje opstanka ili ukidanja nekih od sadašnjih deset županija u kojima je koncentriran najveći dio stvarnih ovlasti, a Merkert ne dvoji kako će najteže biti dogovoriti se o tome koliko vlasti ostaviti na toj razini.

Pitanje pozicije Hrvata

Komentirajući problem provedbe presude u slučaju "Sejdić-Finci", uklanjanja diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz ustava i izbornog zakona BiH, Merkert se suglasio s tvrdnjom da je to preraslo u rješavanje ustavnopravne pozicije Hrvata u BiH.

"Postoji veliko nezadovoljstvo među hrvatskim političkim strankama ishodom izbora za Predsjedništvo BiH i načinom na koji izborni sustav u tom slučaju funkcionira", konstatirao je Merkert.

To je razumljivo ako se promatra ono što je interes hrvatskih stranaka, rekao je Merkert.

"Mi zastupamo stajalište da bi najbolje bilo napraviti cjelovitu reformu ustava u okviru provedbe ove presude no za to nema političke volje", zaključio je čelnik Venecijanske komisije.

U pokušaju da potaknu pronalaženje rješenja za provedbu presude "Sejdić-Finci" u BiH od početka tjedna borave predstavnici Europske komisije koji pojedinačno pregovaraju s čelnicima političkih stranaka iz BiH.

Ti razgovori još nisu donijeli konkretnih rezultata, a doznaje se tek kako se nastavlja razgovarati o ranije predloženim modelima s ciljem da se rješenje pronađe tijekom prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara