Venezuela obilježava Chavezovu smrt, oporba najavila nove prosvjede

Foto: Guliver Image/Getty Images

VENEZUELA obilježava u srijedu smrt bivšeg predsjednika Huga Chaveza, koji je preminuo prije godinu dana, a još je uvijek objekt obožavanja u svojoj zemlji gdje je oporba obećala nastaviti s prosvjedima protiv vlade.

Službena svečanost odavanja počasti Hugu Chavezu (1999.-2013.), preminulom od raka prije godinu dana, počet će vojnim mimohodom na šetalištu Los Proceres, na zapadu Caracasa, u prisustvu nekoliko šefova država. Očekuje se Daniel Ortega (Nikaragva) i Evo Morales (Bolivija).

Tim povodom latinoamerička tv postaja Telesur, čije je sjedište u Venezueli, trebala bi pretpremijerno emitirati dokumentarni film "Moj prijatelj Hugo" u režiji poznatog američkog redatelja Olivera Stonea.

"Neoprostiva represija"

Vlada Nicolasa Madure, Chavezova nasljednika na čelu države, od 4. veljače meta je vala prosvjeda popraćena nasiljem u kojem je već poginulo 18 osoba a 260 ih je ozlijeđeno, na kojima se osuđuje nesigurnost i delikatna gospodarska situacija u Venezueli.

Studenti i simpatizeri oporbe nanovo su za srijedu predvidjeli, kao što rade unazad mjesec dana, prosvjed na ulicama više gradova.

Pokret je dobio podršku šefa oporbe Henriquea Caprilesa ali i radikalnijih oponenata, među kojima Leopolda Lopeza, koji se nalazi u zatvoru od 18. veljače zbog poticanja na nasilje.

Američki kongres osudio je u utorak gotovo jednoglasno venezuelansku vladu i "neoprostivu" represiju prosvjeda i oporbenih čelnika.

Zastupnički dom donio je rezoluciju kojom se osuđuje nasilje režima Nicolasa Madura spram prosvjednika. Rezolucija je usvojena s 393 glasova nasuprot jednog, republikanca Thomasa Massieja, koji je glasovao protiv. Sličan tekst na razmatranju je u Senatu.

Više tisuća studenata i pristaša oporbe prosvjedovalo je i u utorak u Caracasu zbog nesigurnosti i teške gospodarske situacije u kojoj se nalazi zemlja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara