Venezuela optužuje Kerryja da potiče protuvladine prosvjede

Foto: Guliver image/Getty images

VENECUELSKI ministar vanjskih poslova Elias Jaua nazvao je u petak američkog državnog tajnika Johna Kerryja "ubojicom venezuelskog naroda", optuživši ga da potiče prosvjede u kojima je od veljače poginulo 28 ljudi.

"Nećemo se sustezati, vi ste ubojica venezuelskog naroda, gospodine Kerry", rekao je Jaua u govoru u Caracasu.

"Svaki put kad pokušamo identificirati i svladati nasilnike, Kerry daje izjave i učas se blokiraju ceste u najvećim središtima sukoba", rekao je ministar, ustvrdivši da se to dogodilo u srijedu, kada su u Valenciji poginule tri osobe.

Kerry je u srijedu izjavio u Kongresu da su Sjedinjene Države "spremne, ako treba, pozvati se na međuameričku demokratsku povelju Organizacije američkih država (OAS) i ozbiljno aktivirati (...) sankcije", ali je rekao kako se nada da će "društveni pritisak, regije i susjednih zemalja, donijeti bolji rezultat".

Kerry je sutradan ponovo pozvao Caracas da prekine "tu kampanju zastrašivanja".

Venezuelu od početka veljače potresa prosvjedni pokret koji su počeli studenti a proširio se u cijeloj zemlji, zbog nezadovoljnosti nesigurnošću, inflacijom i nestašicama, napose prehrambenih namirnica.

U sukobima koji su izbili tijekom i na marginama prosvjeda, poginulo je 28 ljudi a oko 400 je ozlijeđeno, po službenim podatcima.

Glavna meta nezadovoljstva je predsjednik Nicolas Maduro koji je na izborima u travnju pobijedio s malom razlikom i stalno upozorava na "pokušaj državnog udara" koji se planira uz pomoć SAD-a.

Dvije zemlje imaju osjetljive diplomatske veze i od 2010. nemaju veleposlanike. U veljači su se odnosi zategnuli kada je Caracas protjerao trojicu američkih diplomata pod optužbom da potiču nerede, na što je Washington uzvratio istom mjerom.

Maduro je nedavno najavio da će u Washington poslati veleposlanika koji će Amerikancima "reći istinu o Venezueli".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara