Venezuela optužuje Kerryja da potiče protuvladine prosvjede

Foto: Guliver image/Getty images

VENECUELSKI ministar vanjskih poslova Elias Jaua nazvao je u petak američkog državnog tajnika Johna Kerryja "ubojicom venezuelskog naroda", optuživši ga da potiče prosvjede u kojima je od veljače poginulo 28 ljudi.

"Nećemo se sustezati, vi ste ubojica venezuelskog naroda, gospodine Kerry", rekao je Jaua u govoru u Caracasu.

"Svaki put kad pokušamo identificirati i svladati nasilnike, Kerry daje izjave i učas se blokiraju ceste u najvećim središtima sukoba", rekao je ministar, ustvrdivši da se to dogodilo u srijedu, kada su u Valenciji poginule tri osobe.

Kerry je u srijedu izjavio u Kongresu da su Sjedinjene Države "spremne, ako treba, pozvati se na međuameričku demokratsku povelju Organizacije američkih država (OAS) i ozbiljno aktivirati (...) sankcije", ali je rekao kako se nada da će "društveni pritisak, regije i susjednih zemalja, donijeti bolji rezultat".

Kerry je sutradan ponovo pozvao Caracas da prekine "tu kampanju zastrašivanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Venezuelu od početka veljače potresa prosvjedni pokret koji su počeli studenti a proširio se u cijeloj zemlji, zbog nezadovoljnosti nesigurnošću, inflacijom i nestašicama, napose prehrambenih namirnica.

U sukobima koji su izbili tijekom i na marginama prosvjeda, poginulo je 28 ljudi a oko 400 je ozlijeđeno, po službenim podatcima.

Glavna meta nezadovoljstva je predsjednik Nicolas Maduro koji je na izborima u travnju pobijedio s malom razlikom i stalno upozorava na "pokušaj državnog udara" koji se planira uz pomoć SAD-a.

Dvije zemlje imaju osjetljive diplomatske veze i od 2010. nemaju veleposlanike. U veljači su se odnosi zategnuli kada je Caracas protjerao trojicu američkih diplomata pod optužbom da potiču nerede, na što je Washington uzvratio istom mjerom.

Maduro je nedavno najavio da će u Washington poslati veleposlanika koji će Amerikancima "reći istinu o Venezueli".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara