Venezuela uvodi vize SAD-u, brani ulazak Georgeu W. Bushu

Venezuela uvodi vize SAD-u, brani ulazak Georgeu W. Bushu

Foto: Hina

VENEZUELA je uhitila nekoliko američkih državljana pod optužbom za špijunažu i zabranila ulazak bivšem predsjedniku Georgeu W. Bushu, a oporba je novo pogoršanje odnosa s Washingtonom nazvala dimnom zavjesom kojom vlada žele skrenuti pozornost s katastrofalnog stanja u zemlji, pišu u nedjelju agencije.

U subotu je venezuelski predsjednik Nicolas Maduro optužio Sjedinjene Države za terorizam. "Skupina političkih čelnika Sjedinjenih Država prekršila je ljudska prava bombardirajući" zemlje poput Sirije, Iraka i Afganistana i "neće moći, zato što su teroristi, ući u Venezuelu", rekao je, a prenosi agencija AFP.

U Venezuelu neće moći ući političari kao što su bivši predsjednik George W. Bush, bivši potpredsjednik Dick Cheney te dvojica republikanskih zastupnika u američkom Kongresu Bob Menendez i Marco Rubio, najavio je predsjednik. Rekao je da su vlasti uhitile američkog pilota i još nekoliko Amerikanaca koji su "špijunirali". Zadnjih tjedana Maduro, koji je dugo u lošim odnosima s Washingtonom, optužuje SAD da ga želi svrgnuti, što Washington odbacuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bismo zaštitili našu zemlju (...) odlučeno je uspostaviti obvezni vizni režim za sve američke građane koji uđu u Venezuelu", rekao je Maduro i zatražio smanjenje broja zaposlenika američkog veleposlanstva u Caracasu sa 100 na 17. U prosincu je SAD uveo sankcije, napose ograničenje u izdavanju viza i u nekim slučajevima zamrznuo je imovinu venezuelskih čelnika optuženih za kršenje ljudskih prava i korupciju.

Odnosi dviju zemalja napeti su od doba pokojnog socijalističkog lidera Huga Chaveza, koji je nakratko bio svrgnut državnim udarom 2002., što je tadašnja vlada Georgea W. Busha podržala, ali se i povukla kada se Chavez vratio na vlast, piše Reuters.

Madurovi politički protivnici u domovini njegove optužbe na račun SAD-a drže dimnom zavjesom kojom želi skrenuti pozornost javnosti s teške gospodarske krize u toj velikoj izvoznici nafte. Venezuela je teško pogođena padom cijena nafte zadnjih devet mjeseci.a

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara