Vinkovci: Pronađeni posmrtni ostatci 15 nepoznatih osoba

Vinkovci: Pronađeni posmrtni ostatci 15 nepoznatih osoba

Foto: FAH

UKLANJAJUĆI iz vinkovačkog parka devastirane ostatke spomen obilježja poginulim pripadnicima NOB-a iz Drugog svjetskog rata, radnici su naišli na posmrtne ostatke po svemu sudeći 15 osoba, čiji ukop na tom mjestu nije evidentiran u dostupnoj povijesnoj dokumentaciji, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u vinkovačkoj Gradskoj upravi.

Ostatci spomen obilježja uklanjaju se u sklopu rekonstrukcije središnjega vinkovačkog parka na Trgu bana Šokčevića, u kojem su evidentirani fragmenti antičke arhitekture nekadašnjega značajnog rimskog naselja na tlu Vinkovaca, Colonije Aurelije Cibalaee.

Pročelnik za kulturu Grada Vinkovaca Mario Banožić izvijestio je kako u dostupnim povijesnim zapisima nema podataka da bi ispod spomen obilježja koje je izgrađeno 70-tih godina 20. stoljeća, na mjestu nekadašnje spomen kosturnice, moglo biti posmrtnih ostataka.

Banožić: Otkriće nas je začudilo

"U podacima koje posjedujemo stoji kako je stara spomen kosturnica ukonjena i sav materijal preostao iza nje odvežen. Nigdje nema niti spomena o mogućim posmrtnim ostatcima, a još više čudi da nitko nikada na tom mjestu nije palio svijeće ili polagao cvijeće što je za očekivati ukoliko se zna da su na tom mjestu ukopane neke osobe", kazao je Banožić.

Po riječima glasnogovornika Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoja Džigumovića, posmrtni ostaci, najvjerojatnije 15 osoba, bili su pokopani u lijesovima u ozidanoj grobnici.

"Pretpostavlja se kako je riječ o osobama stradalim u Drugom svjetskom ratu", kazao je Džigumović, dodajući da su posmrtni ostaci, nakon što su ekshumirani, preveženi na Odjel patologije vukovarske bolnice.

Građani pozvani da se jave policiji ukoliko imaju informacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Džigumović je ujedno pozvao sve građane Vinkovaca da se jave policiji ako imaju saznanja o mogućem identitetu pokopanih osoba.

Konferenciji za novinare nazočna je bila i zamjenica ravnatelja vinkovačkog Gradskog muzeja Anita Rapan Papeša, koja je potvrdila da niti u toj ustanovi nemaju saznanja o postojanju grobnice na lokaciji nekadašnjeg spomen obilježja.

"Postoji nekoliko fotografija nekadašnje spomen kosturnice na čijoj je ploči pisalo kako se kosturnica podiže u spomen na 15 poginulih boraca NOB-a s navedenim imenima i prezimenima, ali nigdje nije navedeno niti zabilježeno da se te osobe nalaze i pokopane na tom mjestu, ukoliko dakako pronađeni posmrtni ostaci pripadaju tima 15 osobama", kazala je Rapan-Papeša.

U ponedjeljak počela rekonstrukcija Gradskog parka

Vinkovačke gradske vlasti u ponedjeljak su počele s rekonstrukcijom Gradskog parka u središtu Vinkovcima, nakon što su prošle godine obavljena georadarska snimanja iz zraka, kojima su unutar parka evidentirani ostaci antičke arhitekture.

Anita Rapan Papeše je naglasila da se upravo na mjestu devastiranog spomen obilježja, u rimsko doba nalazio antički forum, središnji gradski trg nekadašnjeg značajnog rimskog naselja na tlu Vinkovaca, Colonije Aurelije Cibalaee.

Pronađene ostatke toga rimskog naselja u kojem su rođena i dva rimska cara i u čijoj se blizini 314. godine vodila bitka za prevlast između careva Konstantina Velikog i Licinija, vinkovačke gradske vlasti žele urediti i prezentirati javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara