Više od polovice stanovnika BiH živi na rubu siromaštva

Više od polovice stanovnika BiH živi na rubu siromaštva

Ilustracija: The EU Times

VIŠE od polovice stanovništva Bosne i Hercegovine živi na granici siromaštva, a gotovo 20 posto mladih je i ispod te granice, upozorili su u ponedjeljak voditeljica ureda UNICEF-a u BiH Florance Bauer i posebni predstavnik Europske unije u BiH Peter Sorensen pozvavši predstavnike vlasti u toj zemlji da poduzmu hitne mjere kako bi se poboljšao sustav socijalne zaštite.

Sudjelujući u Sarajevu na konferenciji posvećenoj koordiniranju nastojanja za uspostavu učinkovitijeg sustava socijalne zaštite koji bi pratio politiku što je na tom planu zagovara Europska unija, Bauer je iznijela procjene koje govore da u BiH 58 posto stanovništa živi na ivici siromaštva pri čemu je posebice zabrinjavajući veliki udio djece u toj kategoriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sorensen je pak istaknuo kako će EU s 4,5 milijuna eura podržati izradu i provedbu strategije bolje socijalne zaštite u zemlji. Dodao je i kako je umjesto pretjeranog politiziranja potrebno povesti više računa o činjenici da u BiH danas 20 posto mladih živi u uvjetima siromaštva.

"Upravo to su činjenice na koje se političari trebaju fokusirati", kazao je Sorensen.

Ministar civilnih poslova Bih Sredoje Nović najavio je kako će u idućem razdoblju posebna pozornost biti posvećena poboljšanju uvjeta za predškolsko obrazovanje te na djecu s ruralnih područja kao i onu s posebnim potrebama.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara